Nyheter

Vardaga Brunnsgatan 15 A gympar i Lunds Botaniska trädgård

utomsgympa med äldre personer, en del i rullstol

Gemensam gymnastik i Lunds vackra Botaniska trädgård är ett nytt spännande projekt på Vardagas demensboende Brunnsgatan 15 A. Gymnastiken väckte positiv uppmärksamhet och en del förbipasserande Lundabor passade på att hänga med på träningen.

– Vi på Brunnsgatan 15 A jobbar aktivt med att komma ut med våra boende så mycket som möjligt och med att utveckla deras sociala liv. Med detta arbetssätt så får de boende bibehålla sina funktioner som de redan har, vi ökar trivseln och de boende mår bättre. Ofta tar vi en kort promenad innan eller efter frukost. Rörelse och frisk luft mår vi alla bra av, berättar Alma Altumbabic, äldrepedagog vid boendet.

– Vårt äldreboende är omgivet av vacker natur och Botaniska trädgården ligger nära, cirka 10-15 minuters promenadväg bort. Vi testade vårt nya projekt för första gången måndagen den 21 mars. Det går ut på att ha gemensam gymnastik i Botaniska trädgården en gång i veckan. Vi var en grupp av 15 personer som tog oss dit. Där är vi tydligt synliga för Lunds invånare och många lade märke till oss. När vi började träna så kom invånare som rastade sina hundar eller bara var ute på en promenad fram till oss och började träna tillsammans med oss, fortsätter Alma.

Nästan alla mår bra av friluftsliv, kontakten med naturen främjar både den fysiska och psykiska hälsan. Att vara ute i naturen kan till exempel medföra minskad stress, stärkt kognitiv förmåga och förbättrad psykisk hälsa. Den fysiska aktiviteten gör annan aktivitet lättare och kan underlätta för sociala kontakter.

–  Vi märker att våra boende är piggare och känner större livskraft när vi har utevistelse och koppling till naturen. Därför försöker vi på Brunnsgatan 15 A att så mycket som att möjligt vistas ute med våra boende. Utevistelse är ”ventilation”, aktivitet för boende och personal och ”billigaste medicinen” för alla brukar jag ofta säga, avslutar Alma Altumbabic.