Nyheter

Trygghet på äldre dar för personer med psykisk sjukdom eller demens

Maria Westling på en balkong

På Vardagas demensboende Byholmen i Vårberg i södra Stockholm finns förutom demensavdelningar även en nyöppnad psykogeratrisk avdelning. Här finns speciell kompetens för att ta emot boende med kronisk psykisk sjukdom som även fått kroppsliga besvär orsakade av ålderdom. En utsatt grupp som ofta hamnar mellan stolarna, också på äldre dar.

Avdelningen öppnade 1 mars 2018 och verksamhetschef Maria Westling har handplockat medarbetare med intresse och rätt personliga egenskaper för att arbeta med psykogeriatrik.

– Det är viktigt att vara lyhörd och möta personen där den är just nu. Man måste ha och visa ett genuint intresse och värme för den boende, säger Maria, som själv arbetat många år inom socialpsykiatri innan hon blev verksamhetschef i äldreomsorgen.

Utevistelse

Byholmen har även två avdelningar för boende med demenssjukdom. Här finns lägenheter både för den som bor ensam och för parboende. Varje lägenhet har en egen balkong eller uteplats. Sommartid erbjuder en grönskande innergård möjlighet till trygg och avkopplande utevistelse. I huset finns också bland annat en restaurang och ett av Vardagas systerföretag Nytidas psykiatriboenden, Syrenen.

Den psykogeriatriska avdelningen ligger i bottenplanet vilket underlättar för de boende att ta sig ut för att röka, gå på promenader, till butiker och service i närbelägna Vårberg centrum eller till träffpunkten Portis, som är en dagverksamhet för personer med psykisk sjukdom.

– Vi har nyligen inlett ett samarbete med Portis, som ligger bara några hus bort från Byholmen. Det hoppas vi ska bidra till social gemenskap för våra boende, berättar Maria Westling.

Byholmen är ett av de första äldreboenden som certifierades enligt Demensakademin. Det är ett utbildningskoncept som tagits fram i Vardaga och som nu sprids över hela landet, både inom och utanför Vardaga. Medarbetarna genomgår en utbildning i bemötande av personer med demenssjukdom och därefter hålls konceptet levande genom återkommande reflektionstillfällen och särskilt utbildade demensombud på avdelningarna.

Doft av nybakat

Utbildning är viktigt, men också personligt engagemang från medarbetarna. Det finns det gott om på Byholmen, som bland annat gjort sig kända för sina bakande medarbetare. Här bakas både dag och natt, matbröd såväl som fikabröd. Doften av nybakat bröd är trevligt att vakna till och stimulerar de boendes aptit. På Byholmens instagramkonto kan man se bilder på de härliga bakverken.

– Mina medarbetare är fantastiska på bemötande, så fina och engagerade. Både de boende och deras närstående är så nöjda med oss på Byholmen, säger Maria Westling.