Ajsa är aktivitetsansvarig på Vardaga Nymilen 

Ajsa Eriksson är aktivitetsansvarig på Vardagas äldreboende Nymilen i Bromma, Stockholm. Hon vill göra skillnad för de boende och erbjuda aktiviteter där var och en kan hitta något som passar dem.

Ajsa utstrålar energi och värme. Kanske är det därför som hennes kollegor tyckte hon skulle söka tjänsten som aktivitetsansvarig på Vardagas äldreboende Nymilen när den blev ledig. Hon gjorde som de sa och fick jobbet. Från början var Ajsas tanke dock bara att hjälpa till inom äldreomsorgen en kortare tid.

– Jag har aldrig jobbat inom vården förut utan har drivit eget företag i 20 år. Men under coronapandemin kände jag att jag vill hjälpa till och att jag ville göra skillnad, säger hon.

Sommaren 2020 började Ajsa därför som vårdbiträde på Nymilen i Bromma men blev kvar! Idag utbildar hon sig till undersköterska parallellt med jobbet på Nymilen. Ajsa bor i Upplands Väsby och skulle kunna hitta ett jobb närmare hemmet men har valt att stanna kvar på Vardaga Nymilen.

– Det är tack vare mina fantastiska kollegor och chefer som jag väljer att vara kvar här på Nymilen. Vi är en sådan blandning av människor i olika åldrar, från olika länder och kulturer men alla har hjärtat med sig i jobbet, säger hon.

Planerar in alla aktiviteter och bokar in externa gäster

Som aktivitetsansvarig planerar Ajsa in alla aktiviteter på boendet. Hon bokar även in externa gäster till boendet. Under hösten är det allt från Clownmedicin, sånguppträdanden, advent och julsånger med kyrkan till besök av ponnyhäst. På lördagar kommer Ung Omsorg. Det är ungdomar som jobbar extra med att göra besök på NymilenT för att skapa möten mellan generationer.

– Jag bokar in olika saker för att alla som bor här ska kunna hitta något som passar just för dem, säger Ajsa.

Via till exempel de boenderåd som ordnas på Nymilen kan både de äldre själva och deras närstående komma med förslag på aktiviteter. Förutom de externa besöken anordnar Ajsa bland annat promenader, sittgympa och bingo som återkommande aktiviteter.

– När det är bingo dukar jag upp ett bord med vinster som tvålar och halsband. Jag virkar och stickar mycket hemma och brukar ta med mig en sjal eller mössa och lägga bland vinsterna. Det är väldigt uppskattat, berättar Asja.

Hon säger att det är dagsformen hos de boende som styr hur mycket de medverkar i de olika aktiviteterna. Ibland är det bara en eller två personer som går promenad eller kommer till sittgympan, andra gånger är det fullt. Asja menar att lite av utmaningen med jobbet är att hitta aktiviteter som alla blir glada och nöjda med. Belöningen är att få känna att hennes jobb gör skillnad och att kunna få ge det där lilla extra.

– En del av de boende uppskattar särskilt att få bli lite fina. Jag brukar hjälpa till att fixa naglarna och håret. Det betyder så mycket för dem men för mig också när de blir glada.

Ajsa i röda arbetskläder sitter på bänk med lila virkad sjal i händerna

Ajsa virkar och stickar när hon är hemma. Här är en av de sjalar hon tagit med att använda som uppskattad bingovinst.