Nyheter

På Villa Idun styr de boendes önskemål

Niqlas Lundquist utanför Villa Idun med en cykel

Enköpings nyaste äldreboende – Villa Idun

I det nya bostadsområdet på Älvängen, i folkmun kallat Kyrkoherdens fiskevatten, växer Enköpings nyaste äldreboende fram. Vardaga Villa Idun får 54 platser för äldre med demenssjukdom eller kroppslig sjukdom relaterad till ålder.

─ Här skapar vi Möjligheterna äldreboende, ett flexibelt boende där vi anpassar oss till de som bor hos oss just nu och hur de vill ha sin dag, säger verksamhetschef Niqlas Lundqvist.

Ett välkomnande boende

När vi besöker Villa Idun i mitten av juli 2018, svävar lyftkranarna fortfarande över taken och markarbetena pågår för fullt i det som ska bli en trädgård med många olika oaser för kropp och själ. Niqlas visar runt och berättar att här kommer att finnas en damm, vattenkonst, pergola, hängmatta, fruktlund, växthus och en kryddgård. Kanske också en scen för artistuppträdanden så småningom om Niqlas får som han vill!

─ När man kommer in i entrén och den anslutande gemensamhetslokalen vill vi skapa en känsla av lounge, med lägre möbler i sittgrupper där det ska kännas inbjudande att slå sig ner och samtala. Men möbleringen ska också vara  flexibel så vi kan ordna till exempel anhörigträffar eller livemusik, förklarar han.

I köksdelen finns allt som man väntar sig i ett modernt kök, men också, kanske mer oväntat på ett äldreboende, två vinkylar. Vin eller öl till maten på helger, för den som så önskar, är självklart på alla äldreboenden hos Vardaga. Kanske det också kommer att ordnas vinprovning, vem vet? De boendes önskemål får styra.

Lägenheter

Lägenheterna är rymliga och ljusa, med höj- och sänkbar säng, pentry och handikappanpassat badrum. De ligger i tre plan med två avdelningar om nio platser vardera på varje plan. Totalt sex avdelningar alltså, varav två är planerade för personer med demenssjukdom. De två övre våningsplanen har stora inglasade balkonger.

Aktiviteter

Aktiviteter på äldreboende är naturligtvis viktigt, i den mån man orkar och vill. Här vill Niqlas erbjuda sysselsättning som får var och en att må bra.

─ Därför satsar vi på att skapa ett brett och flexibelt utbud av sysselsättning för att kunna möta så många önskemål som möjligt. Hos oss ska man inte behöva passa in, det är vi som ska anpassa oss. Vi planerar bland annat att erbjuda turer på elcykel (där personalen trampar och det finns plats för två personer att sitta bekvämt framtill på cykeln), yoga anpassad för äldre, underhållning av olika slag och djur i omsorgen i form av terapi- och besökshundar med professionell förare. Dessutom byggs en förskola i området, där vi hoppas på samarbete och fina möten över generationsgränserna, berättar Niqlas.

Anhöriga

Självklart är också anhöriga välkomna på Villa Idun. Sex anhörigträffar per år med olika teman planeras. Där ska det bjudas på information om sådant som är på gång på boendet, underhållning och provsmakning av måltider enligt Vardagas koncept Mat som hemma.

─ Det kan bli allsång på Villa Idun, musik som berör, kanske picknick i trädgården med ett glas vin – hos oss är nästan allt möjligt, säger Niqlas Lundqvist.

Vill du veta mer om Villa Idun?