Nyheter

I dag öppnar Villa Täby Park

Röd soffgrupp med vardagsrumsbord i trä. Ljusa gardiner hänger i ett stort fönster

Idag den 14 februari öppnar Vardagas nybyggda äldreboende Villa Täby Park i den nya stadsdel som växer fram där Täby galopp tidigare låg.

– Jag ser verkligen fram emot att få träffa alla som ska flytta in, säger Elin Kallström som är verksamhetschef.

Täby Park är ett nytt område som blir som en alldeles egen småstad i kommunen. Här kommer det finnas bostäder, butiker, restauranger och gott om grönområden. Vardagas Villa Täby Park är ett äldreboende i fem våningar, med åtta avdelningar och plats för 80 personer. Man tar emot både personer med stort omvårdnadsbehov och dem med demenssjukdom. Till boendet hör en innergård med en egen damm. Här finns också planer på att anlägga ett orangeri. I entréplanet ligger en stor festlokal för gemensamma aktiviteter samt frisör- och fotvårdssalong.

Nybyggt hus anpassat efter de boende

– För våra boende är det bra att den servicen finns nära så att det blir lätt att komma dit, säger Elin.

Det är en av fördelarna med ett nybyggt hus. Elin och Vardaga har i ett tidigt skede kunnat påverka hur huset ska utformas.

– Det har varit jättespännande att få vara med och starta ett nytt boende från början. Jag har lärt mig mycket, men också kunnat vara med och bidra med kunskap så att huset blir anpassat utifrån målgruppen äldre som kan ha demenssjukdom eller ett stort omvårdnadsbehov, säger hon.

Som exempel berättar Elin att färgvalet är viktigt på olika sätt. Våningsplanen har därför olika färger så att det ska vara lättare att hitta. Färg skapar också kontraster, till exempel använder man en kontrastfärg på kaklet bakom toalett eller handfat i badrummen. Vardaga har också ett helt eget boendekoncept. Det bygger på forskning och evidens och har dessutom belönats med Svenska Designpriset. Inredningen är anpassad för omsorgstagarnas behov, och samtidigt ombonad och hemtrevlig i skandinavisk ton.

Nu flyttar de första boende in och Elin ser fram emot att lära känna både dem och deras närstående. Hon vill att de äldre ska kunna fortsätta att göra sådant de tidigare har gjort i så stor utsträckning som möjligt.

– Har någon tyckt om att gå promenader eller att vara i trädgården så försöker vi anpassa för att hen ska kunna fortsätta med det så mycket man kan utifrån sin nuvarande förmåga.

– Sist, men inte minst viktigt, är det jätteroligt att det har varit så många kvalificerade personer som har sökt arbete på Villa Täby Park. Jag har därför kunnat rekrytera ett bra team av sjuksköterskor och undersköterskor från början. Jag är stolt både över de anställda och det nya huset!