Nyheter

Examensprov för terapihundar på Vardaga Vickan

En äldre person klappar en terapihund

Vardagas äldreboende Vickan i Kungsbacka hade fint besök en måndag i mars. Tre hundar och hundförare som utbildats vid Svenska Terapihundskolan gjorde sina examensprov på Vickan.

˗ Vi på Vickan har inlett ett samarbete med Terapihunskolan som innebär att skolan kan ha examinationer här hos oss. Våra boende får träffa hundar i trevliga och uppskattade aktiviteter, samtidigt som skolan får möjlighet att genomföra testerna i examinationen i den typ av miljö som hundarna sedan ska arbeta i, berättar Emelie Munkberg, hälso- och aktivitetspedagog på Vickan.

Många hundälskare

På Vickan finns många hundälskare, både bland boende och medarbetare. Boendet har erfarenhet av att arbeta med terapihundar och det är ett omtyckt inslag i aktiviteterna där.

˗ Många av våra boende har själva haft hundar och blir väldigt glada när de får träffa en hund. Det väcker minnen, också hos dem som har en demenssjukdom. Det kan bli väldigt känslomässiga möten, speciellt för boende som kanske inte har så många besökare. Jag som ser de boende varje dag, märker verkligen skillnaden i deras reaktioner när de möter hundarna. De blir både glada och rörda, säger Emelie.

Utbildning och tester för hund och förare

Men en terapihund är inte bara en kompis med mjuk päls att klappa. Det är en av flera typer av social tjänstehund, som lämplighetstestats och tillsammans med sin förare genomgått utbildning, examination och certifiering vid exempelvis Svenska Terapihundskolan. Hundens arbete på äldreboendet är en del i omsorgen om de boende, inte minst i olika former av fysisk aktivitet och träning. Emelie ger ett exempel:

˗ På äldre dar får man ofta stela händer och fingrar. Då är det bra träning att kasta bollar till hunden, eller att pilla in godis i en hundleksak.

Den 6 mars hade Svenska Terapihundskolan sin första examination på Vickan. Tre ganska stora hundar deltog med sina förare, en hund/förare på varje avdelning på boendet. Med fanns också instruktörer som observerade hundarnas arbete med de äldre.

­Alla blev godkända

 ˗ Hundar och förare fick träffa fyra boende på respektive avdelning och arbetade en halvtimme med aktiviteter. Hundarna fick sitta bredvid de boende, på golvet eller på en stol, och bli klappade. De boende fick också bland annat kasta saker som hundarna skulle hämta. Instruktörerna övervakade det hela, alla tre hundarna blev godkända och fick sina diplom! Det blev väldigt lyckat, både vi och skolans representanter tyckte det fungerade bra, berättar Emelie.

Nu kommer Vickan att fortsätta samarbetet med Svenska Terapihundskolan med fler examinationer. Det blir en win-win-situation, både för skolan, som utan kostnad får möjlighet att genomföra testerna i en autentisk miljö, och för Vickan, som får härliga och stimulerande hundbesök till glädje för boende och medarbetare.

Läs mer om hur Vardaga arbetar med hundar och andra djur i omsorgen