Nyheter

”Det bästa är att min insats spelar roll”

Porträtt på Martin som står på balkongen

Att bli sedd för den man är och själv få bestämma över sina dagar. Det är grunden för trivseln bland de boende på nyöppnade äldreboendet Villa Östergård i Partille.

Martin Crusell, undersköterska och gruppchef.

– För oss i personalen handlar det om att vara närvarande i varje möte och utgå från den enskildes behov och önskemål. Vi lyssnar, frågar, frågar igen och påminner oss ständigt om att inte utgå från fördomar, till exempel att alla äldre gillar att ha det på ett visst sätt. Det handlar om att se det individuella.

Ge exempel!

– Bara en sådan sak som vilken tid våra boende vill gå upp på morgonen. Någon älskar att ha sovmorgon medan andra gärna är först upp. Sådant lär man sig med tiden och det hjälper vi självklart till att ordna.

– Ett annat exempel är maten. Vi har jättebra mat, men visst kan det vara rätter som någon boende tycker mindre om. Då lyssnar vi in och fixar något annat så att alla blir nöjda. ”Du ska aldrig lämna matbordet hungrig”, brukar jag säga.

Vad det bästa med ditt jobb här på Villa Östergård?

– Att min och kollegornas insats spelar roll. Ofta är det de små sakerna som kan förgylla en hel dag för en boende. Till exempel går jag gärna runt till var och en på morgonen och fråga: Hur har natten varit? Hur mår du idag? Och så ger jag kanske en kram också om jag vet att personen uppskattar det som start på dagen. Att bli sedd och bekräftad på det här sättet betyder oerhört mycket.

– Får jag säga en sak till? Jag gillar också att vi har så roligt och försöker ta tillvara på varje dag här på Villa Östergård. Allt behöver inte vara så allvarligt, även om vi förstås alltid är professionella. Skämt och skoj kan lyfta en hel dag, både för en boende och en kollega.