Nyheter

Flera djur tränar boende och sprider glädje

En boende kramar om hästen Misan

Inom Vardaga använder många verksamheter djur för att höja livskvaliteten och omsorgen för de boende. Vårdhundar är tillsammans med sin förare speciellt utbildade och testas som lämpliga för att arbeta i äldreomsorgen. Hundteamet arbetar tillsammans med personalen för att stödja träning och medicinsk behandling.

I Kungsbacka bor vårdhunden Otto på äldreboendet Kolla, i Göteborg finns Moltas och de är med och tränar de boende och sprider glädje. Det finns vårdhundar och terapihundar på många av Vardagas boenden runt om i landet.

Det finns andra djur också som hälsar på eller som sköts på boenden, men det är bara vårdhundarna som är utbildade. I samband med jul var det hästen Misan som gick runt på Pålsjö Park i Helsingborg och delade ut julklappar.

”Jag vill ha med mig Misan i sängen”, sa en omsorgstagare, varav aktivitetsansvarige Caroline Lindblad konstaterade att hon väger ca 250 kg. ”Då är vi i samma viktklass”, svarade den boende med ett skratt.

På Silverpark i Täby finns ett hönshus där hönorna förser de boende med färska ägg till frukosten. Och på Hertig Knut i Halmstad fanns en äggkläckningsmaskin där de boende kunde namnge de nyfödda kycklingarna. På vissa boenden kan man också ta med sig sitt eget sällskapsdjur när man flyttar in.