Nyheter

Vårdhunden Moltas hälsade på i “Malou efter tio”

Vårdhunden Molta står på bakbenen

Anna Gislason och vårdhunden Moltas arbetar på Vardagas boenden i Göteborg. Tillsammans med demensvårdsutvecklaren Liselotte medverkade de i TV4:s program “Malou efter tio” och berättade om vårdhundar i omsorgen.

Moltas är sex och ett halvt år och en lugn och trygg punkt i omsorgstagarnas vardag.

”Moltas ställer inga krav på människor. Är man äldre och sjuk så kan varje fråga kännas som ett krav och Moltas ställer inte de frågorna,” berättar Anna Gislason.

En dag med Moltas inleds med att Anna kollar av hur alla mår. Om någon boende mår dåligt eller inte vill komma upp ur sängen.

”Han är lugn och kan motivera en person med demenssjukdom till att vara mer social och kännas sig behövd.”

Det krävs en ordentlig utbildning för en hundförare och lämpligheten att vara vårdhund ska testas. Det är inte bara hundens lämplighet och uppträdande utan det är flera lagar och regler som ingår i utbildningen, t ex om hygien, arbetsmiljö och djurskydd.

Vårdhundar är också viktig för både psykisk och fysisk motivation.

”När man är beroende av andra i så stor utsträckning är det ett sätt att hitta motivation att tänka att Moltas behöver gå ut och gå. Eller träning för händerna att pilla upp en ask för att Moltas vill ha godis,”, berättar Liselotte som är demensvårdsutvecklare och arbetar bl a med Demensakademin för Vardagas boenden.