Nyheter

Vardaga slår hål på myterna om hemtjänsten

Medarbetare från hemtjänsten hjälper en kund att diska i hennes hem.

Stressad personal, olika personer varje dag, lite tid för det mänskliga mötet. Fördomarna om hemtjänsten är många. På Vardaga arbetar vi aktivt mot myterna och skapar tid för våra kunder.

Många har fördomar kring hemtjänsten. Man kanske har hört skräckhistorier om personal som är så stressad att de inte hinner med sitt jobb. Eller om äldre som möter så mycket olika personal att de inte vet vem som är vem. Hos Vardaga är kontinuitet, regelbundenhet och trygghet ledord. Vi arbetar aktivt för att säkerställa att kunderna får en bra omsorg och upplevelse.

Det är enkelt att välja Vardaga som hemtjänst. För att känn du ska känna dig trygg med att du gör ett bra val kan du boka in ett förutsättningslöst möte med oss. Då får du möjlighet att träffa vår personal och ställa de frågor du vill.  

Så här arbetar Vardaga för att slå hål på myterna

Myt 1: Personalen är stressad och har ofta inte tid för sina kunder

Hos Vardaga är vi noggranna vid rekryteringen av personal och ser alltid till att nya medarbetare får en god introduktion så att de kan och klarar av sitt jobb.

Att det har gett effekt kan vi se i Socialstyrelsens brukarundersökning för 2020. Där får de äldre tycka till om sin äldreomsorg. Av de tillfrågade som hade hemtjänst från Vardaga svarade hela 90 procent att de ansåg att personalen hade tillräckligt med tid för sitt arbete.

Marianne har haft hemtjänst från Vardagas team på Gärdet sedan 2019 och instämmer i att personalen alltid har tid för henne.

– Jag har aldrig upplevt någon stressad. För det mesta så har de ju alltid tid att sitta ner och prata lite. Det är trevligt och på det viset så känner jag mig egentligen aldrig ensam här.

Myt 2: Hemtjänstarbetet är ett enkelt jobb som vem som helst kan göra

Många tänker på hemtjänstarbetet som ett enkelt jobb som vem som helst kan göra. Men att jobba med att ge människor omsorg och stöd i vardagen är inte ett jobb som passar alla.

– Det är ett jätteviktigt jobb och vem som helst passar inte inom hemtjänsten precis som att vem som helst inte kan bli en chef, säger Imad som arbetar som undersköterska på Vardaga.

Imad har arbetat på Vardaga sedan 2014. Han betonar att jobbet är mer omfattande än vad många tror. Hemtjänsten gör allt för dem som behöver hjälp – de är armar och ben för vissa, förmedlare, stöd och sällskap för andra.

– Vi ser våra kunder som människor, inte som insatser. Det jobb vi gör är mycket bredare än vad det är på pappret.

Myt 3: Kunden möter ofta olika personal

Som kund hos Vardaga har du en egen kontaktperson ur personalen. Tillsammans med din kontaktperson lägger du upp de dagliga rutinerna – så att de anpassas efter dina behov och önskemål.

Imad är kontaktperson till fem olika kunder i Hägersten-Liljeholmen där han arbetar. Han lägger upp schema och rutiner tillsammans med dem utefter deras önskemål och behov.

– Jag har lärt känna mina kunder. Vi har tid för varandra. Vi är ett jättebra team alla som jobbar här och kunderna som vi har – de har jättestor tillit till oss alla.

Under dagtid på vardagar är det ens kontaktperson som arbetar hos en. Övriga tider är det istället annan personal ur helg- och kvällspatrullen som kommer – i största möjliga mån alltid samma personer. Vi vet att tryggheten ökar och servicen blir bättre om man känner varandra!

Här hittar du Vardagas hemtjänst