Nyheter

Thomas bror har börjat dansa på äldreboendet

Två äldre personer samtalar framöver ett stort fönster

I februari flyttade Thomas bror in på Vardagas äldreboende Villa Botvid i södra Stockholm. En flytt som han trodde skulle bli både motstridig och knepig – men som i stället blev positiv på flera sätt. Nu vill Thomas nå ut till andra närstående i samma situation.

Thomas, 80, och hans bror, 82, har alltid stått varandra nära. När brodern fick demenssjukdomen Alzheimer för två år sedan, förstod inte Thomas hur snabb processen skulle bli.

˗ I början skämtade vi mest om glömskan. Jag begrep förstås att det var allvarligt, men inte att det skulle gå så pass fort som det har gjort, berättar Thomas.

Nu har demenssjukdomen tagit ett ordentligt grepp om hans bror, som ringer flera gånger om dagen utan att veta att han har ringt några timmar tidigare.

Att vara närstående till en person med demenssjukdom

Förutom sorgen i sjukdomen, och tålamodet och acceptansen som krävs i det, så vill Thomas ändå fokusera på det positiva.

˗ Den här sjukdomen har lärt mig att träna på att vara mer i nuet, och att inte lägga så mycket fokus på vad som händer ”sen”. Oavsett om det är imorgon eller om ett halvår. För det enda vi har är nuet och våra erfarenheter och historier som vi bär med oss.

Thomas och hans bror har alltid samtalat mycket genom livet, vilket inte har förändrats.

˗ Idag är det lite annorlunda. Vi möts på rubriknivå och i det som är just nu. Vad vi däremot kan prata om i flera timmar är vår barndom och historier från förr!

Överraskad och tacksam över en lyckad flytt

För ett halvår sedan fick Thomas beskedet om att hans bror hade fått en plats på Vardagas äldreboende Villa Botvid. Något han trodde skulle bli både motstridigt och knepigt.

˗ Jag trodde aldrig att det skulle gå för honom att flytta, säger Thomas. Men faktum är att det har gått bra, till och med kanonbra! Visserligen ringer han varje dag för att han vill åka hem, men när jag påminner honom om att det här är hans nya boende så blir han genast påmind. Jag har aldrig sett min bror så här positiv, någonsin. Och det gör mig så tacksam, glad och fram för allt överraskad.

Förutom broderns sätt att bemästra oviljan att flytta ifrån sitt femtioåriga uppskattade hem, så är det mesta personalens förtjänst, berättar Thomas.

˗ Ibland undrar jag om de kanske ändå har något slags trollspö! De har ett sätt att umgås med de boende på, som är svår att sätta ord på. Medkänslan, kärleken och det ständiga pysslandet med den enskilda människan, och hur de hela tiden bemöter och kompletterar. Det är så fint. Min bror använder sig ofta av orden ”glädjespridare” när han pratar om dem, att de har ”glitter i ögonen” och att han vill krama dem.

˗ De har också mycket humor, och vet precis på vilket sätt min bror gillar att skämta. Trots att det är på ett lite grövre sätt, så hakar de alltid på!

Dans och nya intressen på Villa Botvid

Tidigare i livet har brodern främst ägnat sig åt böcker, berättelser och historia. Nu gör han saker som han aldrig någonsin har gjort förut – saker som han har avskytt som pesten alltså, uttrycker Thomas.

˗ Idag dansar han, vilket jag aldrig har sett honom göra! Han uppskattar det verkligen. Dessutom är han med på gymnastiken, rör på sig fysiskt, och tycker plötsligt om att kasta boll. Det är fantastiskt.

Förutom nya intressen har brodern också öppnat upp ögonen för mat och nya rätter.

˗ Att min bror alltid har varit väldigt kräsen i maten var också en sak jag oroade mig över. Men faktum är att han äter precis allt som serveras, uppskattar det och berättar om det!

Att sprida råd och positivitet till andra närstående

Nu vill Thomas lyfta sina erfarenheter till andra närstående som står inför samma beslut och situation.

˗ När jag var som mest orolig och skeptisk så tror jag att det hade varit skönt att läsa en positiv berättelse om en lyckad flytt till ett äldreboende, berättar Thomas. Att det faktiskt är möjligt att det kan bli bra.

Ett råd som Thomas vill ge andra närstående är att önska ett äldreboende i närheten av sina hem.

˗ Om det inte räcker med att önska, så är min största rekommendation är att driva på och vara ihärdig! För mig tog det ett år. Idag bor både jag och min dotter nära, och det ger oss alla så mycket mer livskvalitet. Min bror är med oss i vardagen på ett helt annat sätt. Min dotter kan gå förbi medan hon är ute på en hundpromenad, och jag och min fru kan komma över spontant och utgå ifrån här och nu.

Förutom läget är personalen det allra viktigaste, fortsätter Thomas.

˗ Besök flera boenden och känn efter hur personalen är! Jag kan starkt rekommendera Villa Botvid, just på grund av människorna som jobbar där. Tyvärr slutade precis den helt fantastiska verksamhetschefen, men jag kan bara hoppas på att det fina arbetssättet håller i sig över tid.

Läs mer om Villa Botvid