Nyheter

Terapihundar, roliga aktiviteter – och jättegod mat på nyöppnade Villa Ekeberg

Lena Jadefeldt Slattery

I måndags slog Vardaga upp portarna till det splitter nya äldreboendet Villa Ekeberg i Angered i Göteborg. Vad utmärker boendet, verksamhetschef Lena Jadefeldt Slattery?

– Det här är en helt ny verksamhet med riktigt bra personal. Aktiviteter blir jätteviktiga. Vi vill tänka nytt och inte bara erbjuda sådant som är stereotypt på äldreboenden. Här kan vi till exempel ordna fredagsdrink, konstutställningar, hundterapi, yoga, chi gong och kulturkvällar med mat och prat från olika länder – men förstås är det de boendes önskemål som kommer att styra.

Hur jobbar ni med terapihundar?

– Vår aktivitetsansvariga medarbetare är även hälsopedagog och har med sig sin terapihund Majken till oss varje dag. Dessutom har hon ytterligare en hund som tränas till terapihund och snart kommer att ”jobba” hos oss. Det tror vi kommer att skänka våra boende mycket glädje.

Hur blir maten på Villa Ekeberg?

– Det blir jättegod mat, ofta husmanskost, som är speciellt komponerad för att passa äldres behov av extra näringstät mat. Vi jobbar efter Vardagas matkoncept Mat som hemma, som innebär att maten lagas här på plats, ofta från grunden. Det sprider härliga dofter och våra boende är förstås hjärtligt välkomna att hjälpa till i köket, kanske röra i en sås om andan faller på.

Vem kan bo på Villa Ekeberg?

– Vi har ett plan för äldre med somatisk inriktning och tre våningar för äldre med demenssjukdom. Jätteviktigt hos oss är utgångspunkten att Villa Ekeberg i första hand är våra omsorgstagares hem, inte vår arbetsplats. Huset är byggt och inrett efter Vardagas boendekoncept som underlättar för ett åldrande öga och sinne och samtidigt är jättesnyggt i skandinavisk ton.