Nyheter

Temakvällar om olika länder och många andra aktiviteter på Ametisten

Bål och festliga glas med tukan-prydda sugrör

På Vardagas äldreboende Ametisten i Solna har de boende fått uppleva Spanien, Venezuela och Somalia genom temakvällar om respektive land. Med dekorationer, mat, vin och musik skapas en känsla av landet.

˗ Vi berättar också mer om varje land och det blir frågesport, vilket alltid är populärt hos våra boende. Vi har flera medarbetare här som har sitt ursprung i olika länder och kan ge en mer detaljerad bild och känsla av sitt land, berättar Ariyan, som är aktivitetspedagog på Ametisten.

Närmast står en italiensk temadag med pizza och vin från Italien på programmet.

˗ Vi lägger ner mycket tid på förberedelser inför temakvällarna. De boende uppskattar det verkligen, inte minst att få smaka på annorlunda mat. Det blir ett avbrott i husmanskosten som vi vanligen bjuder på, säger Ariyan.

På den somaliska dagen bjöds det bland annat på kryddiga köttfärsfyllda piroger.

˗ Det var lite starkt, men det gick bra och alla tyckte det var gott!

Mat och kultur

Doften av mat är viktig på äldreboenden. Det stimulerar aptiten och lockar de boende att komma och äta. På Ametisten bakas det ofta och härliga dofter av nybakat bröd sprider sig på boendet.

Men aktiviteter är förstås inte bara mat. Ariyan berättar att hon brukar ordna två större aktiviteter per dag, förutom mindre sammankomster på avdelningarna. Ametisten har en kulturell profil på sina aktiviteter med film, teater, litteratur och historia. Närheten till Sveriges klassiska filmcentrum i Råsunda har inspirerat.

˗ Är det regn, ordnar vi filmdag, där vi ser film, fikar och pratar om filmen efteråt. Musikstund med önskelåtar eller frågesport är också populärt. Senast hade vi frågor om 60-talet.

För de som är intresserade finns också olika grupper, till exempel en bokcirkel, där man samlas och lyssnar på en bok i lugn och ro med tända ljus. Promenadgruppen ordnar dagliga turer, en avdelning per dag, men där alla som vill kan hänga på.

Cykel, picknick och tunnelbana

Andra utomhusaktiviteter är turer med side-by-side-cykeln, där en boende kan åka med en medarbetare som trampar.

˗ Det kan bli en cykeltur runt Skytteholmsparken eller ner till Huvudsta Gård för att titta på djuren. Vi ordnar också picknick i närområdets parker eller går på café. En dag tog vi med några pigga boende på en tur i tunnelbanan. Det blev glädje och nostalgi, säger Ariyan. På söndagar kommer ungdomar från Ung Omsorg till Ametisten och hjälper till med aktiviteter. Det blir möten mellan generationerna och glädje för både gammal och ung.

˗ Det viktigaste med aktiviteterna är nog ändå att förebygga den känsla av ensamhet, som många äldre upplever. Att göra saker tillsammans med andra är oerhört viktigt, avslutar Ariyan.

Läs mer om Ametisten