Nyheter

Styling inför påsk på Vardaga Sommarlustvägen

En boende blir stylad och sminkad

Ett 20-tal av de boende på Vardaga Sommarlustvägen, ett boende för personer med demenssjukdom, i Kristianstad fick njuta av att bli stylade och extra fina inför påsk. Sex elever och två lärare från hår- och makeupstylistutbildningen HV 22A på Drottning Blankas gymnasium i Kristianstad stod för uppiffningen av de boende.

˗ Det blev en jätterolig och väldigt uppskattad aktivitet att få göra sig fin inför påsken. Både herrar och damer köade för att bli stylade, berättar Klara Karlsson, aktivitetspedagog på Sommarlustvägen.

Tidigt på skärtorsdagens morgon kom eleverna och lärarna från hår- och makeupstylistutbildningen till Sommarlustvägen för att rigga sin utrustning. Vid klockan 9 startade stylingen och de boende gick från station till station för att få hår, naglar och makeup fixade. Herrarna nöjde sig med hårstyling och manikyr, medan damerna även ville ha makeup.

˗ Man såg hur de boende verkligen njöt av att bli ompysslade och fina. En dam till och med somnade medan eleven arbetade med henne. När några var färdigstylade, var det andras tur. Efteråt stannade de kvar och minglade, säger Klara.

Det var Klara som tog initiativet att kontakta Drottning Blankas gymnasium för ett samarbete. Det togs mot mycket positivt och nu har även andra praktiska utbildningar vid gymnasiet hört av sig för att få komma till Sommarlustvägen. I maj kommer elever från frisörprogrammet dit för att klippa och styla håret på de boende.

˗ Förutom att de boende fick en skön stund där de kände sig väl omhändertagna, fick också eleverna bra övning. Det var förstaårselever som kom hit och det var första gången de var ute på en praktisk övning. Flera hade aldrig varit på ett äldreboende förut och tyckte det var intressant att se hur det fungerar. De fick möjlighet att öva både på sina praktiska färdigheter och på bemötande.

˗ Personer med demenssjukdom är ju en målgrupp som eleverna kanske vanligen inte möter, men det gick väldigt bra och alla var jättetrevliga. Det blev ett fint möte mellan unga och äldre, säger Klara Karlsson.