Nyheter

Sommarträning i Villa Tärnös utegym

Omsorgstagare och medarbetare som använder utegymmet

När det är sommar och sol är det härligt att träna utomhus i Villa Tärnös trädgård med utegym.

– Mjuka upp och rör på fingrarna! Rulla med axlarna!

Det är full fart på sittjympan i Villa Tärnös soliga trädgård i Farsta. Alla de tio deltagarna hänger med utifrån egen förmåga, när äldreboendets egen PT Jennifer Tengström visar rörelser.

Nu blir det simtag:
– Tänk er att ni dyker ner i härlig turkos bassäng, säger Jennifer och allas armar börjar gå upp och ner.

Efter rodd och benlyft åker gummiband och hantlar fram. Fysioterapeuten Titti Söng hjälper till att dela ut redskapen. Det blir armträning, riktigt tufft, men deltagarna är starka och vana. Personalen hämtar vatten till alla, det behövs efter den svettiga styrketräningen.

Trappträning utomhus i gymmet

Passet avslutas med promenad ett varv runt den härligt blommande trädgården. De flesta tar hjälp av rullatorn, men en spänstig dam vill gå lite snabbare och tar två raska varv runt banan. Några passar också på att träna i det nya utegymmet, där man kan öva balans, gå i trappor, koordination och styrka. ”Lek för livet!” står det på instruktionsplakatet och de färgglada redskapen liknar en lockande lekplats som passar för alla åldrar. Och nog går det lite lättare med trappträning ute i solen än inomhus!

– Vi träffas och tränar varje onsdag och det brukar komma mellan fem och femton deltagare. När vädret tillåter är vi ute, annars är vi inne i gymmet. Vi tränar styrka och fokuserar på de små funktionerna som har stor betydelse för att bevara och stärka kroppens funktion hos äldre. Dessutom äter och sover de bra efter passet, berättar Jennifer.

– Flera av våra boende har efter att de flyttat in hos oss fått tillbaka funktioner som de förlorat, tack vare träningen. En del har till exempel återfått gångförmågan, bekräftar verksamhetschef Yvonne Petersson.

Intresse från hela Stockholm

Villa Tärnö är ett nybyggt äldreboende i ett lugnt bostadsområde i Farsta. Inriktningen är fysisk aktivitet och träning efter egen förmåga. Yvonne Petersson berättar att äldre från hela Stockholmsområdet som behöver plats på äldreboende och är intresserade av att träning, söker plats på Villa Tärnö. Precis som på alla äldreboenden behövs ett biståndsbeslut från hemkommunen innan man får flytta in, men efter det är man välkommen till det fräscha boendet.

Här finns också Nytidas dagliga verksamhet Da Capo, som vänder sig till personer med lindrig till måttlig utvecklingsstörning och där deltagarna hjälper till med många olika saker på boendet. De följer med som stöd på de dagliga promenaderna och får själva motion på köpet. De ordnar uppträdanden, bingo och tipspromenader och är mycket uppskattade av både boende och personal. Da Capos deltagare har precis som alla andra medarbetare på Villa Tärnö genomgått utbildning i bemötande av personer med demenssjukdom och är certifierade enligt Demensakademin.

Både kropp och själ

Men inte bara kroppen, utan också själen får sitt på Villa Tärnö. Allt från museibesök till högläsning och fredagsmys står på programmet. Yvonne Petersson vill också gärna få till en konstutställning och söker konstnärer som vill ställa ut på Villa Tärnö. Här händer alltid något och de boende får uppleva glädje och stimulans i sin vardag.