Nyheter

Sommarkul på Sommarlustvägen

Moltas och Lars-Olof

Möten mellan unga och äldre har varit ett av glädjeämnena på Vardagas demensboende Sommarlustvägen i Kristianstad i sommar.

Inez, 15 år, och Moltas, 11 år, är syskon och barn till Sommarlustvägens arbetsterapeut. Inez har haft sommarpraktik på boendet och hjälpt till med aktiviteter för de äldre. Förutom promenader i friska luften har hon sett till att de boende fått vätska i sommarvärmen från drinkvagnen. Det har bjudits på bland annat rabarberspritz och sangria gjord av överbliven glögg från i julas, det senare med spansk musik och dans därtill.

Moltas spelar blåsinstrumentet bananbaryton och på sina skollov brukar han gå runt och spela för de boende. Ibland blir det också allsång, så även nu i sommar.

˗ De båda ungdomarna har verkligen bidragit till det lilla extra för våra boende i sommar, säger Klara Karlsson, aktivitetspedagog på Sommarlustvägen. Hon berättar att det ordnats många andra aktiviteter under sommaren:

˗ Tillsammans med två andra Vardagaboenden disponerar vi en buss, som vi turas om att ha några veckor i taget. Ett stående inslag när vi har bussen, är att besöka en blomsterhandel. Det är mycket populärt! Vi har också åkt ut till naturområden som har rullator- och rullstolsvänliga stigar att promenera på. Regniga dagar har vi kört runt inne i Kristianstad och besökt platser som framkallar minnen från förr.

Fotbolls-VM har också följts, från en VM-studio i form av boendets konferensrum, som smyckats med flaggor. Till matcherna serverades det öl och snacks.

Ett besök på Hästveda marknad blev det dessutom i sommar.

˗ En av våra boende älskar att gå på marknad. Hon säger att det är bara på marknader som rätta sortens gräddbullar finns. Hon och jag gjorde en utflykt till Hästveda och köpte sju kartonger gräddbullar, som vi drog med oss på hennes rullator och bjöd alla på boendet på, säger Klara Karlsson.

Fotbolls-VM har också följts, från en VM-studio i form av boendets konferensrum, som smyckats med flaggor. Till matcherna serverades det öl och snacks.

Läs mer om Sommarlustvägen