Nyheter

Skaparglädje i målargruppen på Vardaga Jordbodalen

En deltagare visar upp sin målning

Varje måndag flödar färgen och skaparglädjen på Vardagas äldreboende Jordbodalen i Helsingborg. Då träffas målargruppen och tar fram sina penslar, pennor, kritor och papper.

Det hela började med att Jordbodalens aktivitetsansvariga Maria Fock gick runt på boendet och frågade de boende om de var intresserade av konst, om de kanske målat och skapat själva tidigare i livet.

˗ Jag fick en del napp och det visade sig att några hade varit duktiga konstnärer, medan andra var mer allmänt konstintresserade. Så kom vi i gång med målargruppen under 2022. En boende som varit känd konstnär hjälpte oss i början med grunderna, som hur man håller penseln. Vi målar mest i akvarell, men har också tusch och krämkritor för den som vill pröva på. Alla boende är välkomna, säger Maria Fock.

˗ Vi jobbade på i gruppen hela hösten och det ledde till en vernissage och utställning här på Jordbodalen före jul. Både boende, medarbetare och anhöriga kom och tittade, det var mycket uppskattat.

Kultur stimulerar hjärnan

˗ Sedan fortsatte vi även nu under våren. Vi har kul tillsammans och så fikar vi också förstås! Det ska inte vara svårt eller komplicerat, alla ska kunna vara med. Kanske bara välja en färg, doppa penseln och köra i cirklar på papperet. Kulturell aktivitet är lika viktigt som fysisk, det stimulerar hjärnan, anser Maria.

˗ För att det ska bli lättare att komma i gång, brukar vi ha ett tema för dagen. Snöar det, kan vi måla vintermotiv med nakna grenar. Eller tvärtom – vi tänker, usch vilket trist väder, och målar tulpaner som piggar upp. Alla målar på eget sätt och har hunnit utveckla en egen stil. Jag känner direkt igen vem det är som har målat en viss bild, säger Maria med ett leende.

När vädret blir varmare, finns planer på att flytta ut målargruppen på boendets gräsmatta.

˗ Vi tänkte köpa in stafflier, så deltagarna kan sitta ute i vårsolen och måla. Vi planerar också en ny vernissage inför sommaren. Kanske i kombination med musik, avslutar Maria Fock.

En av deltagarna visar upp sitt alster