Nyheter

Rörelseutmaning som räckte från Skåne till Turkiet

Två äldre personer på promenad

Över 300 mil har de boende på Vardagas äldreboenden i Skåne gått under april månad. Det motsvarar avståndet från Skåne till Ankara i Turkiet. En gemensam rörelseutmaning blev en succé bland både boende och medarbetare och har främjat både fysisk och psykisk hälsa.

De flesta av Vardagas äldreboenden i Skåne hängde på i utmaningen. Alla former av fysisk aktivitet som de boende utövat har ingått och räknats om till steg. Målet var att gå sträckan från Vardagas sydligaste äldreboende i Simrishamn, till det nordligaste i Östersund. Men det blev alltså en nästan tre gånger så lång sträcka!

Extra pepp

˗ Det har varit jätteroligt och funkat väldigt bra. De boende blev extra peppade att komma ut och röra sig. Eftersom vi redan rör oss mycket och ofta vistas ute, så behövdes det inte så mycket utöver det vi normalt gör. Vi går promenader, har sittgymnastik, cyklar med hand- och fotcyklar och en hel del annat, berättar initiativtagaren Klara Karlsson, aktivitetspedagog på Vardaga Sommarlustvägen i Kristianstad.

De aktivitetsansvariga på respektive boende räknade varje vecka ihop antalet steg och skickade till Klara, som sammanställde resultatet. Totalt blev det 3.053 km när alla aktiviteter räknats om till steg.

Positiva effekter

Utmaningen har fått flera positiva effekter.

˗ En del boende som annars är lite isolerade och mest sitter för sig själva, lockades att följa med på rörelseaktiviteter. Andra tog några extra varv på fotcykeln eller en lite längre promenad. Det märks på hälsan, både fysiskt och psykiskt, säger Klara.

De positiva effekterna fortsätter nu även efter att utmaningen avslutats. På flera håll har till exempel promenadgrupper kommit i gång, som regelbundet går ut tillsammans.

˗ För medarbetarna har det också varit roligt att göra saker tillsammans i hela huset och att samarbeta med andra Vardagaboenden i Skåne. Vi har bytt rörelsetips och fått mer kontakt med varandra. Nu funderar vi på en fortsättning. Kanske vi kan utmana hela Vardaga att delta nästa gång? Då borde vi kunna gå minst ett varv runt jorden, säger Klara Karlsson.

Den lyckade utmaningen firades med brakfester på alla deltagande äldreboenden fredagen efter avslutningen.

Deltagande äldreobenden:
Villa Joneberg, Simrishamn
Sommarlustvägen, Kristianstad
Solbacken, Lund
Villa Fridsbo, Löddeköpinge
Nattsländan, Malmö
Villa Roos Park, Staffanstorp
Villa Vikhem, Staffanstorp
Bäckagården, Ängelholm
Karlslund, Ängelholm
Brunnsgatan 15a, Lund
Lindgården, Broby
Villa Maria, Helsingborg