Nyheter

Silverparks goda mat prisnominerad igen!

Pär Stenberg håller i en höna

Vardagas boende Silverpark i Täby har varit nominerat till och vunnit flera priser för sin goda mat i White Guide de senaste åren. Nu har boendet gått till final igen, i klassen Årets Seniormåltid.

Inte nog med att Silverpark kammat hem White Guide-priser tre gånger, de tog också silver i tävlingen Arlas Guldko för tre år sedan.

Vad är hemligheten och framgångsreceptet?

”Det är att vi brinner för det vi gör här på Silverpark. Dagarna på ett äldreboende mycket om maten, det är dagens höjdpunkt för de äldre. Vi strävar efter att göra det bästa vi kan – det är ren kärlek. Vi lyssnar mycket på de boende, vad vill de ha? Någon gammal favoriträtt som vi kan laga? Vi brukar skicka uppe en låda till avdelningarna som de boende fyller med önskningar om mat och måltider. Det blir mycket husmanskost, men en del annat också”, säger Silverparks egen kock Pär Stenberg.

Pär Stenberg, kock på Vardaga Silverpark

”Jag vill gärna ge riktigt god mat till de äldre under deras sista år i livet. Jag stor erfarenhet av mitt yrke, har drivit krogar både i Sverige och utomlands och varit Kunglig Hovleverantör. Men jag blev lite trött på hela cirkusen och började intressera mig för bra mat för äldre. Jag kom först in som konsult till Silverparks dåvarande kock för några år sedan och blev kvar när hon slutade. Det blev längre än jag tänkt men jag trivs jättebra! Jag har bra kollegor och tillsammans gör vi allt för de boende. Det är ett fantastiskt teamarbete”.

Lagar allt från grunden

”Vi strävar verkligen efter att tillmötesgå de boendes önskemål om deras favoritmat. Vissa rätter kan vara svåra att göra med tanke på logistiken, men vi försöker. Vi lagar allt från grunden, bakar bröd, hackar pyttipanna och tidskrävande rätter som kroppkakor. Ibland tar vi in lite nya rätter, t ex thailändskt. Vi satsar på breda menyer, med stor variation”, säger Pär Stenberg.

På Silverpark doftar det ofta av nygrillat från den härliga trädgården. Pär står ofta ute och grillar, både kvällar och middagar. Den aptitretande doften lockar de äldre att komma ner och smaka och prata en stund.

Oktoberfest och vinprovning

Mat och aktiviteter är intimt sammanknippade på Silverpark. Tillsammans med boendets värdinna Clairie Max hittar Pär Stenberg på aktiviteter med maten i centrum vid t ex högtider. Den obligatoriska Nobelmiddagen i december till exempel, Oktoberfest med öl på tyskt vis, eller en surströmmingsskiva. Genom sina kontakter i krogbranschen har Pär också ordnat bland annat vinprovning med sommelier.

”Det har förstås varit lite svårare att ordna aktiviteter under pandemin. Men vi har gjort det vi har kunnat, exempelvis skickat upp snittar och champagne till avdelningarna vid festliga tillfällen”, berättar Pär.

Midsommar i svensk tradition

Midsommarfestens traditionellt gemensamma buffé ersattes av att maten sändes upp till avdelningarna. Men ingenting saknades, till lunch fanns både gravad och rökt lax, två sorters heminlagd sill i forma av skärgårds- respektive senapssill, matjessill med brynt smör, prästostpaj, färskpotatis och en liten snaps. Till dessert förstås jordgubbar och grädde. Till middag bjöds kött som först vacuummörats och sedan ugnsbakats över natten. Till detta en läcker grönpepparssås.

Tack vare sin satsning på riktigt god mat har Silverpark fått mycket uppmärksamhet och blivit rikskänt. Media har gjort reportage och många hör av sig om att få hämta inspiration från Pärs och hans kollegors arbete. Han är ofta ute och föreläser om bra mat för äldre, bland annat för medarbetare i äldreomsorgen och på ÅVA-gymnasiet i Täby.

I november avgörs det vilka som får årets White Guide-priser. Vi håller alla tummar och tår för Pär Stenberg och Silverpark!