Nyheter

Second hand-försäljning skapade glädje på Vardaga Ekhaga och gav stöd till Ukraina

Boende på Vardaga Ekhaga provar kläder på second hand-försäljningen.

Vardaga Ekhaga i Kungsbacka arrangerade second hand-försäljning till förmån för Ukraina.

Över 8000 kronor – så mycket har Vardagas äldreboende Ekhaga i Kungsbacka samlat in till Ukraina via UNHCR. Pengarna kommer från en second hand-försäljning av kläder på boendet under slutet av november.

˗ Jag brinner för detta med second hand och miljötänk genom återbruk av kläder. Det är så många som uppskattar när vi ordnar det. Först och främst de äldre som kan handla för en billig peng, men också anhöriga och personal blir involverade genom att lämna kläder och även köpa så klart, säger Kattis Olsson, en av Ekhagas aktivitetsansvariga.

Ekhaga har haft flera second hand-dagar och loppisar tidigare under åren och skänkt behållningen till bland annat barnhem i Uganda. I år kändes Ukraina som den självklara mottagaren av de insamlade pengarna.

Årets second hand-dag anordnades på Ekhaga den 20 november. Det blev en välbesökt dag, där de boende hjälptes åt att vara smakråd, tipsade varandra om olika plagg och tyckte det var roligt att fynda. Plaggen hängde sedan kvar även veckan efter, så att fler fick chansen att förnya garderoben.

Ung Omsorg, ungdomar som kommer till äldreboenden på helgerna för att aktivera de äldre, var också med och hjälpte till på second hand-dagen. I kassan för att ta emot kontanter satt en av de boende på Ekhaga, en 86-årig dam som tidigare jobbat med ekonomi.

˗ Hon blev jätteglad att få hjälpa till och tyckte det var så kul, berättar Kattis Olsson.

Alla intäkter från försäljningen gick till UNHCR och Ukraina. Förutom kontant betalning gick det även att swisha direkt till UNHCR. Kläder som blev över skänks till Ukraina och till lokala second hand-butiker, som Röda Korset och Erikshjälpen.

˗ På så sätt bidrar vi till återbruk och miljötänk. Det ger stor glädje upplever jag, och alla kan vara med att bidra på olika sätt, det blir många positiva ringar på vattnet. Vi fick in 4200 kr i kontanter och det har swishats direkt till UNHCR för minst lika mycket, så vi bidrog med drygt 8000 kr till Ukraina. Det känns jättebra och dessutom fick vi en mycket fin och rolig dag tillsammans, säger Kattis Olsson.

Läs mer om Vardaga Ekhaga