Nyheter

Sandstugan växer och byter namn till Villa Botvid

Två medarbetare från Villa Botvid i naturen

Det byggs som aldrig förr i Botkyrka och också Vardaga utökar antalet platser på sitt äldreboende i Tumba. Boendet Sandstugan byter namn till Villa Botvid och får 27 nya platser för personer med demenssjukdom. En helt ny huskropp byggs till, det befintliga boendets 54 platser renoveras och en vacker och spännande trädgård för alla sinnen växer fram.

– Vi längtar med spänning efter att få öppna vår nya huskropp och återinviga boendet under sitt nya namn Villa Botvid. Vi satsar speciellt på mat och måltider; hos oss kan de boende till exempel njuta av god mat i vår nya grönskande trädgård, tillagad på det nya uteköket. Den delen av trädgården blir livligare och lite mer ”party”, medan delen på andra sidan blir en plats för lugn och ro. Där ska vi ha ett hönshus med små hönor som vi hjälps åt att mata och pyssla om, odla doftande kryddor och våra boende och deras närstående kan njuta med alla sinnen, berättar verksamhetschef Malin Johansson.

Prisbelönt boendekoncept

När vi träffar Malin i slutet av oktober 2017, pågår bygget för fullt. Planen är att den nya delen ska stå klar för inflyttning i månadsskiftet april-maj 2018. Malin och hennes medarbetare är fulla av förväntan.

– Det känns spännande att våra 27 nya platser inreds enligt Vardagas boendekoncept, som är både vackert och funktionellt utifrån äldres behov och som dessutom belönats med Svenska Designpriset 2017. På plan 4 får vi ett stort allrum, där alla kan samlas till fester och andra gemensamma aktiviteter, säger hon.

Just aktiviteter är väldigt viktigt på Villa Botvid, allt från de små dagliga trivsamma stunderna med högläsning, pussel eller spela ett spel till fikat, till stora grillfester i trädgården eller utflykter.

– I vårt boenderåd bestämmer vi tillsammans med våra boende vilka aktiviteter vi ska ha. Just nu efterfrågar de dans och musikunderhållning. Många gillar också att spela inomhusbowling i korridorerna så vi planerar en utflykt till en bowlinghall för att testa på ”riktig” bowling, berättar Johanna Ström som är aktivitetsansvarig på boendet.

Fullt ös på fredagspuben

Musiken finns med i den kanske allra mest omtyckta aktiviteten på Villa Botvid.

– Våra fredagspubar med musik (ibland live), ett glas öl, vin eller cider och goda tilltugg är oerhört populära. Ofta utbryter spontan dans och det är härlig stämning. De boende har frågat om vi inte kan ha pubafton på onsdagar också och vi får se om det går att ordna, säger Johanna Ström.

De boendes önskemål står alltså i centrum och är högt prioriterade på Villa Botvid.

– Jag har jobbat på flera olika Vardagaboenden innan jag kom till Villa Botvid och har skaffat mig en bred bild av hur bra äldreomsorg av hög kvalitet ska se ut.  För mig uppstår kvalitet i äldreomsorgen när alla arbetar utifrån omsorgstagaren, inte utifrån hur man alltid har gjort. Det ska vara den boendes önskemål som styr oss, inte tvärtom. Det är så vi i Vardaga ser på hur bra omsorg ska bedrivas och det är oerhört viktigt för mig och mina medarbetare att leva upp till det, säger Malin Johansson.