Nyheter

Så skyddar du dig mot bedrägerier i det digitala samhället

Två personer som omfamnar varandra

Många seniorer är oroliga för att bli frånlurade sina sparpengar av nät- och telefonbedragare. Det är ett också en typ av brott som ökat under senare år. Men det finns enkla sätt att skydda sig mot de luriga bedragarna.

Antalet bedrägerier riktade mot seniorer ökade med 131 procent 2022 jämfört med året innan, enligt Brottsförebyggande rådet. Äldre är en särskilt utsatt grupp när det kommer till denna typ av brott. Detta innebär att seniorer behöver vara på sin vakt för att inte råka ut för bedrägerier.

Paul Pintér är säkerhetsrådgivare på Stöldskyddsföreningen SSF med IT-brott som specialområde. Han har även haft ledande befattningar på nationell nivå inom Polisen.

˗ Lär dig tre L:en: Lägg på luren, Lämna aldrig ut och Logga aldrig in, säger han som en grundregel.

Alltså, blir du uppringd av någon som du tror försöker lura dig – lägg genast på. Om någon okänd frågar efter dina inloggningsuppgifter och lösenord – lämna aldrig ut dem. Blir du ombedd av någon okänd att logga in i internetbanken eller liknande – gör det aldrig.

Nedan ser du bilder med mer detaljerad Information och råd från Stöldskyddsföreningen SSF om hur du och dina anhöriga skyddar er mot IT-bedrägerier. Du kan också läsa mer på deras hemsida