Nyheter

Så kan du prata med den som har en demenssjukdom om nära och kära som har gått bort

ljuslyktor i vit keramik med hål

Inför Allhelgonahelgen minns vi personer som inte längre finns bland oss och som vi saknar. För den som lider av en demenssjukdom kan det ibland vara svårt att minnas om en person lever eller inte. Här kommer tips för hur du kan stötta personen i att minnas sina kära.

  • Låt personen få uttrycka sin sorg.
  • Lyssna och var lyhörd för att förstå vad personen vill säga med sitt beteende, till exempel om hen söker efter sin döda make eller maka. Försök hjälpa till att fånga känslan och bekräfta den. Du kan säga något i stil med: ”jag ser att du är orolig och ledsen, saknar du din maka/make?”
  • Titta i fotoalbum och samtala om bilderna tillsammans. Om du ställer öppna frågor kan du kanske få personen att berätta och minnas mer: ”Hur var din man/hustru? Vad brukade ni göra tillsammans? ”
  • Svara ärligt om personen ställer en rak fråga ”är min man/hustru död”. Försök att fånga känslan, bekräfta och sätt ord på den. Prata om hur jobbigt det kan kännas när nära och kära inte finns med oss längre.
  • Allhelgonahelgen kan ha varit en viktig del i ett liv, att gå till graven och lämna blommor eller en krans och tända ljus har varit en rutin. Den känslan kan fortfarande finnas kvar. Därför kan det vara bra om till exempel äldreboendet ordnar en gemensam minnesstund, där de som vill kan komma och tända ett ljus.