Maria är undersköterska och aktivitetsansvarig – att se någon bli glad är det bästa med jobbet

Som aktivitetsansvarig på ett boende för både äldre och yngre med demenssjukdom gäller det att vara kreativ och lyhörd för båda gruppernas behov och önskemål. En rolig utmaning, tycker Maria Hannegård, aktivitetsansvarig på Vardaga Broby Gård i Täby.

– Oftast funkar det bra att få till något som passar för alla. Det är kul att se hur de boende finner vänner över ålders- och avdelningsgränser genom våra aktiviteter, säger Maria.

När vi möter Maria Hannegård en höstdag ser hon fram emot och planerar sin femte julgransplundring på Broby Gård. Hittills har det hunnit bli fyra, sedan hon började jobba på äldreboendet 2018.

– Ett år hade vi till och med en fiskdamm med godis. Det blev väldigt uppskattat!

Maria är i grunden undersköterska och har arbetat med flera olika saker under sitt yrkesliv, bland annat inom skolan. Men hon har alltid hittat tillbaka till äldreomsorgen. Jobbet som aktivitetsansvarig på 80 procent på Broby Gård stortrivs hon med.

–  Att se någon bli glad är det bästa med jobbet! Att se gnistan tändas i deras ögon, det får jag förmånen att göra många gånger varje dag. Det är fantastiskt, säger hon.

Äppelpaj och fågelholkar

Det är verkligen en bred palett av aktiviteter som Maria och de andra medarbetarna på Broby Gård erbjuder sina boende, både utom- och inomhus, anpassat till de fyra årstiderna. På hösten görs det tavlor och dekorationer med vackra löv. En granne hade äpplen över, vilket ledde till en utflykt med äppelplockning och bakning av mumsig äppelpaj.

På våren reser boendet trädgårdsgrupp tillsammans till en handelsträdgård för inköp av växter, som sedan planteras i trädgården och pysslas om under sommaren. Utevistelse och utflykter är andra populära sommaraktiviteter.

Under vintern bjuds det på mys inomhus med exempelvis högläsning, sittgympa, dans till livemusik med trubadur, fågelholksbygge eller provsmakning av kaffe, choklad, ost och kex.

Coronapandemin innebar på nya utmaningar och krävde kreativitet och nytänkande gällande aktiviteter på Broby Gård.

–  Men vi löste det. Surfplattor är ett bra hjälpmedel. Bland annat ordnade vi ett digitalt möte med förskolebarn i Norrtälje, där jag har en kompis som är förskollärare. På sommaren gjorde vi en utflykt till mitt lantställe vid en camping i Vaxholm, där vi umgicks utomhus. Det var trevligt för både boende och medarbetare, att ses i en ny miljö gör att man ser på varandra på ett nytt sätt, berättar Maria.

Hotellfrukost och finlunch

Mat och aktiviteter hör intimt ihop på alla äldreboende, så också på Broby Gård. Varje tisdag bjuds det på gemensam hotellfrukost, en uppskattad aktivitet där de boende kan umgås mellan våningsplanen. En gång i veckan är det ”finlunch” med sju platser vid ett extra fint dukat bord. De boende turas om att delta och lär på så sätt känna nya vänner.

Årets högtider och andra speciella dagar är också starkt förknippade med mat. Kanelbullens dag, mors och fars dag, jul och påsk – det finns många tillfällen att fira och äta lite extra gott.

– På Broby Gård firar vi gemensam skördefest med en god skördegryta. Till Vasaloppet serverar vi självklart blåbärssoppa medan vi hejar på åkarna. Men när vi hade surströmmingsskiva fick de som gillar det sitta i växthuset och avnjuta delikatessen, På så sätt slapp de andra lukten, säger Maria med ett skratt. Hon brukar klä ut sig och spexa lite till de speciella dagar som firas.

Djur, barn och musik slår allt

– Det finns tre saker som är oslagbara när det gäller aktiviteter på äldreboende: Djur, barn och musik”, anser Maria.  Broby Gård får ofta besök av en liten häst, som kommer från Team Emros Djur i Vården, som drivs av en medarbetare på boendet. Terapihundar har också funnits. Till påsk kom dagisbarn och gick påskkärring. Och musiken är ständigt närvarande.

–  Vi kan brista ut i sång närsomhelst. Vi sjunger med på musik- och gympastunderna. Jag går och tar sånglektioner för att bli bättre på att sjunga, vi gör det ju så ofta!

Sånglektionerna är ett exempel på hur Maria Hannegård söker utveckling och att lära sig mer.

–  Jag har bland annat gått utbildningen Leda utan att vara chef, som vår utbildningsverksamhet Lära ordnar. Den var mycket givande. Jag brukar också vara med på Läras webinarier. Jag vill hela tiden utvecklas, det är viktigt att inte stanna upp, säger Maria.

Maria i blå arbetskläder sitter i röd fåtölj

Maria är undersköterska och aktivitetsansvarig. Hon trivs bra på Broby Gård.