En rejäl uppfräschning av lokalerna med ommålning och nya möbler enligt Vardagas inredningskoncept blev ett lyft på flera sätt för Kullabo-Graninge i Huddinge, två Vardagaboenden med specialinriktning.
Kullabo-Graninge är en verksamhet fördelad på två hus. Här bor personer som drabbats av demenssjukdom, varav en del i tidig ålder, och/eller andra sjukdomar som påverkar de kognitiva funktionerna. Bland annat kan minnet och möjligheten att klara sig självständigt försämras. En del personer har svår BPSD (beteendemässiga och psykiska symtom vid demens) och andra typer av komplexa fysiska och psykiska vårdbehov.
˗ Vi har under flera år haft gamla och slitna lokaler, där vi lappat och lagat så gott det går. Vi fick vänta med mer genomgripande åtgärder på grund av osäkerhet med hyresavtalet. Men nu har vi tecknat ett långsiktigt avtal och fick äntligen möjlighet till en ordentlig renovering, berättar verksamhetschef Annica Lönnberg.
Vardagas prisbelönta inredningskoncept har fokus på nordisk design och kombinerar funktion och form till en boendemiljö som är anpassad för de boendes fysiska behov samtidigt som miljön är ombonad och hemtrevlig. Färger och inredningsdetaljer är med grund i forskning och evidens anpassade till det åldrande ögat och underlättar för personer med demenssjukdom att orientera sig på boendet.
Positiv känsla och många aktiviteter
˗ Renoveringen har verkligen tagits emot jättepositivt bland de boende. En dam blev nästan rörd över hur fint det blivit på hennes avdelning. Även medarbetarna tycker det känns bra att jobba i fräscha lokaler och det ger en positiv känsla att det satsas på deras arbetsplats, säger Annica Lönnberg.
Kullabo och Graninge är enplansbyggnader, vilket gör att det är enkelt att komma ut på gården och fika, äta eller bara vistas ute. Även gården har rustats upp med nya loungemöbler. Omgivningarna är fina och naturnära. Medarbetarna tar dagliga promenader tillsammans med de boende.
˗ Yngre personer med demenssjukdom är ofta fortfarande friska i kroppen och har större behov av rörelse och aktivitet än äldre, vilket vi tänker särskilt på i våra aktiviteter. De yngsta som bor här är födda i mitten av 1970-talet. Vår aktivitetsansvarige är drivande, engagerad och får i gång rörelse, spel och annat som de boende vill göra. Vi gör utflykter till Huddinge centrum för att äta lunch, till Sundby gård eller friluftsområdet Lida. Häromdagen blev det spontan salsadans i entrén med en boende som har rötter i Latinamerika. Under hockey-VM ordnade vi hockeykväll med popcorn och dryck. Vi har besök av djur, både hundar och hästar, allsång och Ung Omsorg som besöker oss på helgerna.
Låg personalomsättning och trygghet
Kullabo-Graninge har väldigt låg personalomsättning, vilket Annica Lönnberg tycker är positivt på många sätt.
˗ Många medarbetare har jobbat här uppemot 20 år. Det innebär trygghet för boende och närstående att möta samma ansikten. Även flera av de boende har bott här länge. När de blivit äldre, har de erbjudits plats på ”vanligt” äldreboende, men vill inte flytta för att de trivs och känner sig trygga här. Vi vill ha mamma eller pappa kvar här, där vi vet att det är bra, säger de närstående till oss. Vi har en hemmakänsla här, där personalen och de boende är tillsammans på samma nivå. Jag har jobbat här sedan 2008 och kan inte tänka mig att jobba någon annan stans, avslutar Annica Lönnberg.