Nyheter

”Personalen har förstått vad mamma behöver”

En kvinna och en man vid en tegelvägg på Vardagas äldreboende

På Vardagas äldreboende Lindgården i skånska Broby upplever Rose-Maries mamma meningsfulla dagar.

Rose-Marie Nilssons mamma kom till Vardagas äldreboende Lindgården för två år sedan. Då hade hon trillat i sin lägenhet och med fallet tog en gryende demens fart. I dag är hon en helt annan person, berättar Rose-Marie (bilden ovan).

– Personalen har förstått vad mamma behöver och det gör att hon mår mycket bättre i sin demens. Visst går den framåt och hon har tappat lite i talet men sådan är ju sjukdomen. Det viktiga är att mamma är glad och trivs bra. Hon vill aldrig härifrån – inte ens när vi kommer för att åka på utflykt.

Meningsfulla dagar

En viktig förklaring till trivseln är att mamma upplever sina dagar som meningsfulla, tror Rose-Marie.

– Mamma har så mycket att göra så hon inte ens hinner läsa tidningen. Hon plockar i köket, hjälper till med diskmaskinen, viker servetter och dukar. Hon är fullt sysselsatt!

En annan viktig del av trivseln är den goda maten, framhåller Rose-Maries man Sven Nilsson (bilden ovan).

– Svärmor gick upp i vikt när hon kom hit. Hon får bra och näringsriktig mat som hon mår bra av. På morgonen blir det gröt med extra sylt – det orkade hon inte laga på egen hand.

Till glädjeämnena hör också fikastunderna.

– Svärmor går själv och hämtar kakor om vi bara har med oss vetebröd när vi kommer och hälsar på. Man märker tydligt att hon ser Lindgården som sitt hem. På sin egen lägenhet är hon bara när hon ska sova, säger Sven.

– Vi upplever också att det är som en stor familj på avdelningen. Småskaligt och familjärt.

Vänligt bemötande

Som närstående känner sig Rose-Marie och Sven alltid välkomna och vänligt bemötta när de besöker Lindgården.

– Personalen är så snälla och rara. Och är det något som inte fungerar så säger vi till – men det är länge sedan nu, säger Rose-Marie.

Lindgården har nyligen förstärkt sina kunskaper inom demens med Vardagas Demensakademi. Som en del av utbildningen anordnades också studiecirklar för närstående där Rose-Marie och Sven deltog.

– Vi lärde oss bland annat att inte ställa frågor. Det kan vara stressande och mamma har ju problem med talet. Istället får man gå lite försiktigt fram och försöka lista ut vad hon menar, säger Rose-Marie.