Nyheter

Persiska nyåret firades på Vardaga Villa Kviberg

Boenden sitter vid ett fint uppdukat bord och väntar på maten

Nouruz, det persiska nyåret, sammanfaller med vårdagjämningen den 20-21 mars. På Vardagas äldreboende Villa Kviberg i Göteborg passade de på tillfället att fira högtiden och ordna en liten fest för de boende.

Nouruz firas för att välkomna våren och solens återkomst. Till firandet hör en rad traditioner, som nyårsbordet Haft sin. Där ska det bland annat finnas sju saker som börjar på S på persiska och som symboliserar olika saker, exempelvis ödmjukhet, goda måltider, god skörd, skönhet och hälsa.

˗ Våra boende samlades kring bordet för att titta och smaka. Samtidigt berättade vi om det persiska nyåret. Efteråt bjöd vi på en persisk nyårslunch, som enligt traditionen ska bestå av fisk och ris, vid fint dukade långbord på alla våningsplanen. Vi hade valt att servera lax, berättar Veronika Vallin, som är aktivitetsansvarig på Villa Kviberg.

˗ Det var första året som vi ordnade Nouruz-firande här och många av de boendet tyckte det var trevligt. Nästa år är det möjligt att vi gör lite mer av det, kanske bjuder in dansare och någon som kan berätta mer om traditionerna och kulturen, säger Veronika Vallin