Nyheter

På promenad med hemtjänsten

Ulla och Valentin på promenad i vårsolen

Ulla och Valentin går en långpromenad till Nationalmuseet i Stockholm. Ulla är beviljad tre tillfällen till promenad i veckan, men hon har valt att slå ihop tillfällena till en möjlighet till en längre promenad och umgänge.

Den kyliga vårluften sveper över Karlaplan på Östermalm i Stockholm. Det är onsdagseftermiddag och Valentin, Mitra och Elsie är på väg hem till Ulla. Ulla bor i närheten av köpcentrumet Fältöversten i en tvårumslägenhet och det är alltid två personal från Vardagas hemtjänst som hjälper Ulla. Elsie är med och praktiserar för sin utbildning till undersköterska.

När Mitra och Valentin hjälpt Ulla med några basala tjänster gör alla sig redo för en långpromenad. Mitra och Elsie återvänder till kontoret medan Ulla och Valentin korsar Narvavägen för att kunna gå i solen. Ulla sitter i rullstol och påminner Valentin om att köra lugnt. Stockholms innerstads trottoarer är långt ifrån anpassade för rullstolar. Målet för promenaden är en fikastund på Nationalmuseet.

– Vi ska inte gå så långt. Bara till Kina, säger Valentin skämtsamt och det är tydligt att Ulla och Valentin har en familjär jargong mellan sig.

Nationalmuseet ligger på Blasieholmen och är nyrenoverat. För att komma till fiket går man genom en skulpturpark och Ulla beskriver hur vackert det är innan vi kommer in i serveringen.

– ”Valle” gillar pajen, men jag tycker om smörgåsar, förklarar Ulla och använder Valentins smeknamn.

Hon berättar om ett besök till Köpenhamn där hon var på en ”riktig” smörrebrödsrestaurang. Samtalet kretsar kring maten och ett tips om en smörrebrödsrestaurang i Årsta diskuteras.

– Dit vill jag åka och äta, konstaterar Ulla. Men inte nästa vecka för då kommer syrran och hälsar på.

– Det är klart vi ska åka dit, svarar Valentin.

– ”Valle” har varit hos mig i tre år nu. Han är bäst! säger Ulla.

Tiden går och Ulla börjar oroa sig för att Valentin ska hinna tillbaka till jobbet.

– Det är ingen fara, säger Valentin. Jag har inga fler kunder efter dig så det är ingen brådska.

Valentin berättar att han arbetat i fyra år hos Vardaga Östermalm där han tillhör team Skeppargatan. Han trivs jättebra med jobbet och att arbeta i hemtjänsten.

– Det handlar om ledarskapet och jag har bästa chefen. Sen trivs jag mycket med mina kunder. Det handlar om att bygga en relation och ett förtroende. Och att arbeta med respekt. Det är trots allt jag som kommer in i deras hem och då måste man visa respekt.

Valentin bär bort brickorna medan Ulla funderar på att beställa färdtjänst hem.

– Nej, säger Valentin. Det är ju soligt ute även om det är kallt. Vi promenerar hem.

Här hittar du Vardagas hemtjänst