Nyheter

På aktiva Söndagsgården händer det alltid något

Medarbetare i blå vardagauniform står i ett växthus hållandes i en barkbit

Demensboendet Vardaga Söndagsgården i Farsta sjuder av både stora och små aktiviteter. Här har de boende fått uppleva många kända artister genom åren. Lill-Babs, Hep Stars och The Boppers är bara några exempel. Häftiga temafester som väcker minnen från olika årtionden är också omåttligt populära. Aktivitetsansvariga Monica Nicolaisen har ett stort kontaktnät i musikbranschen och hon brinner för att skapa glädje för både de boende och deras anhöriga.

När vi träffar Monica är hon i full färd med att göra om den stora hallen på Söndagsgårdens plan 3 till en gemensam aktivitetssal, ett projekt som hon räknar med ska bli klart under oktober.

─ Här ska vi ha en scen med ridå och en pubhörna i engelsk stil, med bardisk, skotskrutiga tapeter, öppen spis och bekväma sittmöbler. Där kan vi ha fredagspub och det blir också en plats att koppla av på. Just nu jagar jag ett flipperspel, det skulle passa bra i puben! Här ska vi ha flera små bord runt vilka det alltid händer saker, vi kan pyssla, fika, sjunga eller läsa. Småborden kan sättas ihop till långbord till bingo, Nobelfest och andra större aktiviteter, berättar Monica.

Temafester från olika årtionden

Temafester med olika årtionden i fokus är en annan populär aktivitet som Monica och hennes kollegor brukar anordna på Söndagsgården. 50-, 60- och 70-talen har firats med saker som väcker minnen, utklädning och tidstypisk musik. De närstående bjuds också in, engagerar sig och har roligt tillsammans med boende och personal. Vid ett tillfälle förvandlades hela Söndagsgården till en klassisk folkpark med korvstånd, chokladhjul, bollkastning och allt som hör till.

─ Det blev uppskattat och det gjorde även 70-talsfesten med hippietema som vi höll i somras. På scenen uppträdde New Generation, som blivit något av vårt husband, tillsammans med Bill Öhrström, som var med i den svenska uppsättningen av musikalen Hair 1967 och Eva Norberg som var med i den skandinaviska uppsättningen 1972. Vi bjöd på chili con carne och sangria, många hade klätt sig i 70-talskläder och vi hjälpte till att styla våra boende, säger Monica.

Uppträdanden med Lill-Babs

Boenden både i Stockholmsområdet och Skåne har lånat saker från Söndagsgården och Monica hjälper gärna till med både transport och uppsättning. Det går inte att ta miste på hennes engagemang för att sprida glädje. Hon har också ordnat uppträdande med Lill-Babs på invigningarna av Vardagas nya boenden i Täby, Uppsala och Gävle.

─ Jag bodde granne med Lill-Babs bror under en period. Han hjälpte mig med kontakten och genom honom lärde jag känna Barbro. Hon är en mycket generös och trevlig människa, som gärna ställer upp med uppträdande för äldre och bjuder på sig själv.

Monica är också samordnare för aktivitetsansvariga på alla Vardagas boenden i region Stockholm syd. Hon förmedlar även artister och rekvisita till alla Vardagas boenden runt om i Sverige.

Men viktigast för Monica Nicolaisen är förstås aktiviteterna för de boende på Söndagsgården. Även när det inte är fest händer här något hela tiden. Mandalamålning, betonggjutning, stavgång, sittjympa, allsång, besök på museer och fotbollsmatcher – ingenting är omöjligt för Monica och hennes kollegor!