Nyheter

Nya Villa Vikhem satsar på träning – och hunden är välkommen att flytta med in

Vardagas vårdhund Primus omges av en medarbetare och en omsorgstagare

Inte ska man behöva skiljas från sitt husdjur när man flyttar till äldreboende! På nya Villa Vikhem i Staffanstorp är såväl husse/matte som hund, katt eller annat husdjur välkomna.

– Att ha djur omkring sig är rofyllt och lugnande för alla människor – och inte minst när man är gammal eller sjuk. Dessutom kommer motion och utomhusvistelse ofta som en naturlig del av att ha djur i sin närhet, säger Camilla Persson, verksamhetschef på Villa Vikhem i Staffanstorp som slår upp portarna i augusti.

Att all personal kan vistas i närheten av djur är något man tagit särskild hänsyn till vid rekryteringen till boendet.

– Bland äldre är allergier däremot mycket sällan ett problem. Det är något som har kommit på senare år, säger Camilla Persson, som själv bor på en hästgård och har två hundar.

Vardagas vårdhund Primus omges av en medarbetare och en omsorgstagare

Gym och personlig tränare

Goda möjligheter till träning är något annat som utmärker Villa Vikhem. Här kommer det att finnas fina träningslokaler inomhus och i trädgården anläggs ett utegym med redskap för bål-, arm- och benträning. Villa Vikhem kommer också att erbjuda PT (personlig tränare) som leder pass för äldre och hjälper den som vill.

– Träning är bra på så många sätt. Det förhindrar benskörhet, förbättrar balansen, är bra för skelettet och håller hjärnan igång. Regelbunden aktivitet är helt enkelt viktigt för äldre för att bevara funktioner i kroppen, säger Camilla Persson.

Rofyllt läge i nytt bostadsområde

Villa Vikhem kommer att erbjuda platser både för äldre med demenssjukdom och kroppsliga besvär. Boendet byggs i ett lugnt och rofyllt läge i det nya bostadsområdet Vikhem intill Staffanstorp. Omkring boendet finns fina gångvägar i vacker natur som inbjuder till promenader.

– Utevistelser blir ett stort fokus. Jag ser framför mig att vi exempelvis kan promenera till lekplatsen i närheten och få glädje av att se barnen leka. Framöver kan vi också etablera utbyte med förskolor i området för ett fint utbyte mellan generationerna, säger Camilla Persson.

Hon framhåller också att Villa Vikhem ska samverka med Seniorhälsan inom Hälsomedicinskt center.

– Där arbetar läkare som är specialiserade på åldrandets sjukdomar, vilket är mycket positivt för de som bor hos oss.