Nyheter

Nära till faster på Villa Botvid tack vare LOV

porträtt Peter Borch-Jensen

Under 2017 blev Peter Borch-Johnsens drygt 90-åriga faster skröplig och behövde äldreomsorg. Med hjälp av LOV, Lagen om valfrihet, har Peter hjälpt henne att få plats på Vardaga Villa Botvid i Tumba, som ligger nära hans hem i Huddinge.

Fastern bodde i Solna och när hon blev för dålig för att bo kvar hemma fick hon först plats på ett korttidsboende i Upplands Väsby. Där var det tänkt att hon även skulle få en permanent plats på äldreboende.

─ Men det tog mig 1,5 timme enkel resa till Upplands Väsby så jag kände att det skulle bli svårt att hinna besöka min faster. Jag kontaktade biståndshandläggaren och frågade om det gick att ordna plats närmare Huddinge. Jag var beredd på att det skulle bli besvärligt, men till min förvåning var det inga problem. Efter kontakt även med Huddinge kommun erbjöds hon plats på Villa Botvid, berättar Peter Borch-Jensen.

Peter besökte först Villa Botvid för att se hur boendet verkade.

─ Fredagspuben var det första jag fastnade för. Faster tycker om att ta ett glas öl eller vin emellanåt, och det kändes bra att hon kan fortsätta leva som hon är van även på äldreboendet. Det var också fint och nyrenoverat, lägenheten var nymålad med blankbonat golv, säger Peter Borch-Johnsen.

Det gick snabbt från kommunens beslut tills fastern kunde flytta in på Villa Botvid. Peter åkte till IKEA och köpte nya möbler till lägenheten som han skruvade ihop. Den majdag som vi träffar Peter på hans jobb på endoskopienheten på Huddinge sjukhus, har hans faster bott en dryg månad på Villa Botvid och börjar bli hemmastadd.

─ Hon trivs bra, det är mycket bra aktiviteter, grönskande omgivningar och den nya trädgården börjar ta form. Där kommer hon att tycka om att vara. Hon hade ett stort hus med trädgård tidigare och tycker om att påta med växter. Vi har fått ett mycket bra bemötande av verksamhetschefen Malin Johansson och medarbetarna, jag känner mig väldigt trygg med Villa Botvid. Och om det skulle bli något, så är det bara tio minuters resa dit. Dessutom kan jag följa aktiviteterna på boendet på Villa Botvids Instagramkonto, förklarar Peter.

Den korta resan gör att det också blir enklare för familjen att hämta faster och ta med henne hem över dagen.

─ Då kan hon sitta en stund på en pall i vår trädgård och pyssla lite med växterna. Faster har inga andra släktingar än oss, förutom min syster som bor i Österrike, så det känns fint att hon nu bor nära oss. Det var en chansning som gick hem att fråga om hon kunde få boendeplats i vårt närområde, jag är så tacksam för att det var möjligt, säger Peter Borch-Johnsen.