Nyheter

Musikglädje och generationsmöten med Memosik på Solbacken i Lund 

tre äldre personer gör minnesövning, memosik

På Vardagas äldreboende Solbacken i Lund får de boende regelbundet besök av musicerande ungdomar. Det kallas Memosik och skapar både musikglädje och möten mellan generationer. 

Ordet Memosik står för Memory Med Musik, minnen med musik. Det är en organisation som anställer musikaliska ungdomar för extrajobb som musiker i äldreomsorgen, vid sidan av skolarbetet. På så sätt får de en första introduktion i arbetslivet, möjlighet att öva på sina instrument och på att framträda för publik. Samtidigt får de äldre en musikalisk upplevelse och generationerna möts. Dessutom anses det bevisat att musik stimulerar hjärnan, minskar stress och smärta. För personer med demenssjukdom finns ofta musikminnena kvar och musik de känner igen skapar glädje.  

˗ Ungdomarna kommer till oss på Solbacken två lördagar i månaden. Ena lördagen besöker de plan 1, där våra boende inte har demenssjukdomar, utan främst kroppsliga nedsättningar. Då spelar ungdomarna en timme och sedan fikar de och spelar spel med de boende. Den andra lördagen spelar de på våra demensavdelningar, en timme åt gången, berättar Helena Hall, som är aktivitetspedagog på Solbacken. 

˗ Det är mycket uppskattat av både ungdomarna, de boende och närstående, som ofta passar på att komma på besök när det är dags för Memosik. Det är härligt att se interaktionen mellan de unga och de äldre, det blir många glada och fina möten, säger Helena. 

Memosik på Solbacken startade i slutet av coronapandemin. Då spelade ungdomarna utomhus, iförda munskydd. Nu går det bra att spela även inomhus, men när det är fint väder flyttar aktiviteten ofta ut i trädgården.  

˗ Ungdomarna spelar bland annat piano, fiol och gitarr och sjunger. Ibland blir det allsång också. Det känns bra att kunna öppna dörrarna till äldreboendet för kontakt med samhället, till glädje för våra boende, säger Helena Hall.