Nyheter

Möt Bengt Wiberg, engagerad anhörig med mamma på Vardagaboende

Bengt Wiberg som har sin mamma på ett vardagaboende utanför Lidingö saluhall

För Bengt Wiberg på Lidingö och hans syster i Stockholm känns det bra att ha sin 97-åriga mamma på nära håll och kunna besöka henne ofta. Mamman flyttade från Norrköping till Vardaga Villa Agadir på Lidingö för några år sedan och trivs alldeles utmärkt.

─ Mamma blev änka tidigt och bodde i centrala Norrköping. Hon var aktiv långt upp i åren, bland annat som volontär och kyrkvärd tills hon var över 90 år. Men så småningom började kroppen strejka, balans och rörelser försämrades, berättar Bengt.

Mamman fick hemtjänst genom kommunen och färdigmat att värma i micron. Men hon tappade mycket av det sociala, kände sig ensam och isolerad. Större delen av släkten bor i Stockholmsområdet och kunde inte komma på besök så ofta som de ville på grund av avståndet. Hon var inte nöjd med hemtjänsten, där hon kunde få besök av upp till 20 olika personer på en vecka. Bengt och hans familj var oroliga, de ville hitta en annan lösning.

─ Jag började titta på äldreboenden, besökte först ett antal kommunala boenden på Lidingö. Så kom jag till Villa Agadir och det kändes genast rätt. Jag tog dit mamma på besök och hon kom i samtal med ett par anhöriga som var där för att hälsa på en boende. De berättade om hur bra deras närstående hade det och mamma fick möjlighet att ställa frågor till någon som var neutral och inte försökte sälja in boendet, säger Bengt.

Men så enkelt som att bara flytta in var det tyvärr inte. Lidingö kommun sa nej. Men då fick Bengt användning för sin 15-åriga erfarenhet som ekonomichef för utbildningsförvaltningen på Lidingö. Han vet hur beslutsvägarna går, kan lagen om valfrihet (LOV) och skrev ihop en överklagan till förvaltningsrätten. Där fick mamman rätt och kommunen fick ge med sig. Drygt 9 månader efter sitt första besök kunde hon flytta in på Villa Agadir.

─ Nu har mamma det bra och tryggt. Hon tycker om medarbetarna och har socialt umgänge med andra boende. Hon är ofta med på olika aktiviteter, hon uppskattar att få manikyr och ett glas vin eller två på fredagar, säger Bengt, som är nöjd och trygg med sin mammas boende på Villa Agadir. Han besöker henne ofta och är en engagerad anhörig, som gärna pratar med boendets chefer och personal och kommer med konstruktiva förslag. Bland annat har han framfört att maten kan bli godare genom enkla medel som mer salt och kryddor, olja och vinäger på bordet och andra smakrika tillbehör.

Vidare tycker Bengt att det är viktigt att genomföra exitsamtal med medarbetare som slutar, för att förebygga personalomsättning och utvecklas som arbetsgivare. Fler promenader ner till havet står också på önskelistan. Han har även ett förslag till Ung Omsorg, de ungdomar som besöker många av Vardagas boenden på helgerna och ordnar aktiviteter.

─ Ungdomar är bra på modern teknik och de kan hjälpa de äldre att googla fram gamla minnen. Söka på deras tidigare bostadsort, hitta bilder och information om släkt och bekanta, föreslår Bengt Wiberg.

Han är idag pensionär och driver ett eget företag utifrån sin patentgodkända uppfinning Sting Free Snus, en snuspåse som minskar sveda och irritationer på tandkött och munslemhinna orsakade av snus. Han marknadsför sin produkt bland annat genom sociala medier och berättar att han i det sammanhanget blev avundsjuk på sin mamma i midsomras, när hon hälsade svenska folket glad midsommar med jordgubbar, grädde och bubbel i en film på Vardagas Facebooksida.

─ 32 000 har sett filmen, den har 1 200 likes och massor av delningar! Tänk om jag kunde få samma genomslag, skrattar Bengt.