Nyheter

Med Buggskolan blir livet som en dans

Instruktör för Buggskolan dansar med boende

Buggskolan är ett gäng pensionärer som sprider glädje i dansens tecken på Vardagas äldreboenden i Göteborgsområdet sedan många år tillbaka.

˗ De kommer till oss varannan måndag. De deltar dessutom på pubaftnar, midsommar och utflykt till Polketten på Liseberg. Vi samlas för att dansa tillsammans på ett kravlöst och glädjefyllt sätt. Både de i Buggskolan och personal bjuder upp till dans. Buggskolan visar även upp dans och vid varje tillfälle sjunger vi allsång till “I natt jag drömde” och det finns utrymme för önskelåtar, berättar Charlotta Andersson, aktivitetspedagog vid Vardaga Villa Hovås i Göteborg. 

Villa Hovås är ett vård- och omsorgsboende för personer med kognitiv svikt, exempelvis demenssjukdom, och då passar dans och musik extra bra som aktivitet, anser Charlotta.

­˗ Jag kan se att hyresgäster minns gamla sociala mönster och melodier från förr. De som inte kan eller vill delta aktivt har ändå en behållning av aktiviteten genom att lyssna på musiken och titta på dansen. Det blir mycket skratt och glädje. Syftet med aktiviteten är social samvaro, balans- och rörelseträning, stimulans för sinnena och aktiviteten kan påverka minnet på ett positivt sätt. Finns forskning som visar att man blir lugnare och gladare av att dansa och dansen kan göra att stressnivåerna går ner. Jag ser bara positiva effekter!