Nyheter

Med anledning av artiklar i Aftonbladet rörande Vardagas hantering av sår

Vardaga logotyp

Vi är medvetna om de uppgifter som publicerats i media och tar dessa på största allvar. Vårt fokus är alltid våra boendes välbefinnande och säkerhet, och vi arbetar kontinuerligt med att upprätthålla hög kvalitet inom verksamheten. Vi beklagar om det upplevs som att vi inte lever upp till det förtroende vi har fått och vi arbetar systematiskt med avvikelser och förbättringar.

Alla våra äldreboenden är bemannade med legitimerade sjuksköterskor som säkerställer hälso- och sjukvårdsinsatser för de boende efter behov. Det finns också alltid ett etablerat samarbete med en av regionen utsedd ansvarig läkarorganisation. Sjuksköterskorna i verksamheten arbetar tätt ihop med läkarorganisationen och den läkare som är tilldelad det särskilda boendet.

Tydliga rutiner för sårvård

Vi får inte kommentera enskilda fall av hänsyn till patientsekretessen, men vill betona att vi har tydliga rutiner för sårvård (vilket vid behov inkluderar läkarbedömning och besök på specialistmottagning), och kontakt med anhöriga. Eventuella avvikelser hanteras genom vårt interna system för kvalitetssäkring, och allvarliga händelser utreds noggrant av vår kvalitetsavdelning. Om lagstiftningen kräver det anmäler vi till tillsynsmyndigheten IVO och till uppdragsgivaren.

Larver i sår kan väcka känslor av obehag och kan uppstå främst under sommarmånaderna tex. i samband med att såren luftas eller påverkas på annat sätt. Förloppet på detta kan vara så kort som en dag, där det oftast upptäcks mellan två omläggningar. Läs gärna mer om detta via länken nedan (boendet som omnämns i artikeln är inte vårt):

För varje omsorgstagare förs journalhandlingar enligt regelverk i Patientdatalagen och socialtjänstlagen. Ansvarig sjuksköterska upprättar en hälsoplan/vårdplan angående såren och dokumenterar utseende och behandling. Att fotografera såren kan vara ett bra sätt att se sårens utveckling över tid. Foton som tas med verksamhetstelefonen ska efter uppladdning i patientjournalen inte sparas med tanke på integritet och informationssäkerhet.

Vi som vårdgivare ska identifiera, beskriva och fastställa de processer i verksamheten som behövs för att säkra verksamhetens kvalitet. Det gör vi via vårt kvalitetsledningssystem som finns lättillgängligt för alla i verksamheterna att arbeta efter. När det gäller sårvård finns tydligt styrdokument med hänvisning till aktuella länkar såsom Nationellt vårdprogram för svårläkta sår och Vårdhandboken som alla ska följa.

Avvikelser ska alltid rapporteras

Alla medarbetare har skyldighet enligt gällande regelverk att rapportera avvikelser i verksamheten och det finns en tydlig process för hanteringen av dessa. Alla inkomna rapporter hanteras med stor noggrannhet och sekretess. Ingen medarbetare ska känna sig tystad eller sakna tillgång till material som behövs för att kunna genomföra en kvalitativ vård och omsorg, vilket är en avgörande del av vårt arbete och förutsättning för att vi kan fortsätta erbjuda kvalitativ omsorg och attraktiva arbetsplatser.

Vi välkomnar en fortsatt dialog med berörda parter, uppdragsgivare och myndigheter för att säkerställa att vi fortsätter att utveckla och förbättra vår verksamhet. Vårt mål är ytterst att alla boende och anhöriga ska känna sig trygga och väl omhändertagna hos oss.