Aftonbladet har onsdagen den 26 mars publicerat en artikel som skildrar förhållandena på vårt boende Dalgården som ingår i anläggningen Storängen i Söderköping. Artikeln ger en delvis missvisande bild av verksamheten. Ett grundläggande klargörande är att boendet är kommunalt, där Vardaga driver omsorgsverksamheten på entreprenad under en avtalsperiod som började 1 september 2024. Lokalerna är kommunens ansvar. Vardaga har ett gott och professionellt samarbete med Söderköpings kommun.
Vi driver verksamheten på entreprenad, vilket innebär att vi arbetar på uppdrag av Söderköpings kommun i kommunens lokaler och på de krav och villkor som kommunen fastställer i sin upphandling. Hyran för boendet samt omsorgsavgiften, motsvarande totalt drygt 12 000 kronor per månad för heldygnsomsorg, fastställs och faktureras av Söderköpings kommun. Vardaga fakturerar i sin tur kommunen för utfört arbete i linje med ingått avtal.
Vi tar fullt ansvar för- och beklagar det misstag som beskrivs i artikeln, där felaktig information gick ut angående förbrukningsmaterial. Bakgrunden till misstaget är att ansvaret mellan vem som ska bekosta förbrukningsartiklar skiljer sig åt mellan olika kommuner. Felet rättades till så fort det uppdagades. På Storängen bekostas alla förbrukningsartiklar av oss och vi har informerat närstående att de ska få ersättning för det de inhandlat.
Det är kommunen som ansvarar för möbler i allmänna utrymmen. Där sådana saknas har kommunen beställt möbler och beräknad leverans är kring påsk. De boendes möbler ska givetvis inte flyttas till de allmänna utrymmena.
Vardaga har på alla sina boenden den personalbemanning som behövs för att tillgodose god kvalitet på vård- och omsorg. Vid verksamheten på Dalgården har vi jämförbar bemanning med den utförare som drev denna verksamhet på entreprenad innan oss och som följer av avtal med kommunen. Vi har alltid en medarbetare placerad på varje plan och det finns en extra medarbetare nattetid när man behöver vara två.
I Vardaga har vi ett koncept som heter “Mat som hemma”, vilket bland annat innebär att vi lagar maten på plats för att skapa en så hemlik miljö som möjligt och det är uppskattat av våra boende. De boende kan dessutom själva förse sig med mat vid behov. Vi följer givetvis gällande lagstiftning och riktlinjer i fråga om livsmedelshygien och vår personal är också utbildade i livsmedelshygien och basala hygienrutiner.
Vi har nationella och lokala rutiner för riskbedömningar av verksamheten som helhet och för alla boende individuellt. Vi gör allt för att förhindra att händelser där boende avviker uppstår och arbetar aktivt med att vidta åtgärder för att det inte ska hända. Ett äldreboende är de boendes hem och vi får inte hindra deras rörelsefrihet.
I Aftonbladet finns det en bild på en byrå som blockerar en nödutgång. Vi ser allvarligt på att dörren har varit blockerad och vi beklagar detta.
För övrigt framställs det i artikeln som att Ambea under 2024 gjorde en vinst på 1,4 miljarder kronor, vilket inte är korrekt. Ambeas sammanlagda vinst för 2024 låg på 620 miljoner kronor. Koncernen är verksam i tre länder och består av fem affärsområden, varav Vardaga är ett.
Vi välkomnar en fortsatt dialog med berörda parter, uppdragsgivare och myndigheter för att säkerställa att vi fortsätter att utveckla och förbättra vår verksamhet. Vårt mål är ytterst att alla boende och anhöriga ska känna sig trygga och väl omhändertagna hos oss.
