Varje fredag serveras hotellfrukost på många av Vardagas äldreboenden. Ett av dem är Villa Fridsbo i skånska Löddeköpinge, där frukosten är en av boendets mest populära aktiviteter.
De boende kommer ner i festsalen till den härligt doftande frukosten, allteftersom de vaknar. Några morgontidiga herrar kommer först, följda av flera damer som vaknat lite senare. På ett långt bord finns en stor frukostbuffé framdukad. Här finns allt som ska ingå i en riktig hotellfrukost: olika sorters bröd, smör, ost, leverpastej med tillbehör, skinka, bacon, prinskorv, köttbullar, ägg, pannkakor, melon, vindruvor, grönsaker, kex med brieost, juicer och sylt. Och naturligtvis kaffe och te!
De boende som kan ta för sig själva gör det, medan de som har svårare att röra sig serveras det de önskar av flink personal.
˗ Vill du ha frukt och grönsaker på tallriken Stig, frågar undersköterskan Veronica Mertel, som också är boendets aktivitetsansvariga.
˗ Nej, det är för kallt, svarar Stig som vill ha sin frukost varm.
Svensktoppsmusik av klassiskt snitt med gamla favoriter som Gunnar Wiklund, Anita Hegeland och Anna-Lena Löfgren strömmar ur en högtalare. Några boende sjunger med i låtar de känner igen. Stämningen är glad och varm. Verksamhetschef Benny Andersson går runt och pratar med de boende om allt från det kalla vårvädret till det stundande hockey-VM.
God mat och trevligt umgänge, inte undra på att hotellfrukosten är så populär!