Nyheter

Massa sommar på Vardagas äldreboenden!

Äldre herre som äter mjukglass

Äntligen har solen och värmen kommit! På Vardagas äldreboenden nyttjar vi våra trädgårdar, innergårdar och balkonger så mycket det bara går – till exempel för musikframträdanden, korvgrillning, trädgårdsarbete och att bara njuta av solen. Allt corona-anpassat, förstås.

På Villa Botvid i Botkyrka utanför Stockholm passade boende och personal på att fira in sommaren med en grillfest i trädgården i veckan före midsommar.

– Korv var önskemålet från våra boende – så det fick det bli, med öl, saft eller cider i glasen. Och glass till efterrätt. Vi fick en jättetrevlig stund tillsammans! berättar Matilda Sarikurt, gruppchef på Villa Botvid.

Normalt hade närstående varit hjärtligt välkomna att delta i festligheterna, fortsätter hon, men i år var det inte möjligt på grund av besöksförbud och risken för coronasmitta.

– Självklart var vi också jättenoga med att hålla distansen mellan våra boende. Vi mätte och placerade ut stolar i förväg och delade upp oss. Vi har en jättestor trädgård så det fungerade bra.

Musikunderhållning i det gröna

Ett annan populär aktivitet i försommaren på Vardagas boenden är musikunderhållning utomhus med externa gäster. Allt från trubadurer till skolbarn kan dyker upp för att förgylla tillvaron. Till exempel ställde musikklassen 8C upp utanför Vardagas äldreboende Sommarlustvägen i Kristianstad och sjöng Idas sommarvisa och andra favoriter en mild junidag. På Villa Basilika i Tyresö var det istället kulturskolan som stod för underhållningen och på Lindgården i skånska Broby var det kyrkan.

– Idag bjöds vi på efterlängtad musik i vår härliga trädgård. Till underhållningen passade det bra med svalkande dryck och kall dessert innan kaffet, skriver äldreboendet Höstfibblan på sitt Instagramkonto.

Full fart – och vila – i våra trädgårdar

Tomatplantor

Våra planteringar, rabatter och gräsmattor på gårdar och balkonger behöver förstås tas om hand. Boende hos Vardaga är hjärtligt välkomna att hjälpa till om andan faller på. Kanske plantera, rensa lite ogräs eller vattna blommor?

Men det går förstås lika bra att bara njuta av solskenet eller skuggan, gärna med något gott att äta och dricka nära till hands.

För den aktive anordnas dessutom många andra aktiviteter. På Villa Solhem i Spånga har man exempelvis tagit ut bingosnurran. På Jordbodalen och S:t Knut anordnas det  sittgympan utomhus när vädret tillåter.

Promenader i närområdet

Ytterligare en populär aktivitet är kortare promenader. Det är bra att röra på sig och många passar på att njuta av naturen – kanske hittar man en vacker vy att beskåda eller lite blommor att sätta i en vas på rummet.

– Det finns så mycket att plocka in från naturen, skriver ett Vardaga-boende på sitt Instagram.

Här hittat du alla Vardagas äldreboenden