Nyheter

Lyxiga våfflor och allsång på Tantoträffen

Sång runt bordet

Det livliga samtalet rör sig om allt från dalahästar till Allsång på Skansen när Vardaga Tantos hemtjänstkunder träffas i hemtjänstlokalen på Rosenlundsgatan i Stockholm en fredagseftermiddag i mars. Ute öser regnet ned, men i lokalen skapas en sommarkänsla med hjälp av ett somrigt bildspel på storskärm och våfflor med grädde och färska bär.

Varannan fredag träffas de hemtjänstkunder som så önskar till Tantoträffen i lokalen. Flertalet av dem bor i seniorboendet i samma hus, men några kommer också med färdtjänst från sina lägenheter runt om i området. Alla ledsagas tryggt på vägen av en välbekant hemtjänstmedarbetare.

Idag har ett knappt tiotal kunder och lika många medarbetare kommit till Tantoträffen. Det är dagen före våffeldagen, så man tjuvstartar med att servera härligt frasiga våfflor, överdådigt dekorerade med grädde, sylt, chokladsås, färska jordgubbar och blåbär. Alla låter sig väl smaka, med en kopp nybryggt kaffe därtill. Medarbetarna har dukat fint med rosa duk, blommor och levande ljus. I taket hänger ett flaggspel.

Damerna i majoritet

Stämningen är glad och det blir många skratt. Damerna är i majoritet, men här finns också två herrar.

˗ Hur känns det att bara vara två killar bland alla tjejer, undrar medarbetarna.

˗ Ingen fara, jag är van, svarar den mest slagfärdige av de båda herrarna och river ner muntra skratt.

Efter kaffet är det dags för karaoke-allsång. Texten visas både på storskärmen och på blad med stor text som medarbetarna skrivit ut. Låtarna har valts av kunderna själva, som nu stämmer upp i Lyckliga gatan med Anna-Lena Löfgren, Ekorrn’ satt i granen, Det börjar verka kärlek med Claes-Göran Hedeström, Det var dans bort i vägen och Fröken Fräken med Sven-Ingvars och mera värmländskt med Sten & Stanleys Jag vill vara din Margareta. Som avslutning bjuds den klassiska allsångslåten från Allsång på Skansen, Stockholm i mitt hjärta med Lasse Berghagen som ingen först minns namnet på, men att han var ihop med Lill-Babs samt lång och snygg i sin ungdom.

˗ Ja, vem var inte det, skämtar en av deltagarna.

Allsång på Skansen nästa?

Flera av hemtjänstmedarbetarna har fina sångröster, klämmer i, klappar takten och dansar till musiken för att inspirera deltagarna.

˗ Kanske vi kan vara med i Allsång på Skansen till sommaren, funderar någon. Men då måste vi allt öva först!

Fotnot: Även Vardaga Hemtjänst Högalid i Stockholm ordnar liknande träffar för sina kunder, Högalidsträffen.