Nyheter

”Känns så himla roligt när vi får bra kontakt”

Två personer som fikar

Matida Sarikurt är gruppchef och undersköterska på Villa Botvid i Botkyrka utanför Stockholm. Hon brinner för kontakten med de äldre – och ser sig snarare som familjemedlem än personal på äldreboendet.

– Jag tycker om kontinuiteten, att få en relation till våra boende. Då kan vi anpassa oss och göra ett riktigt bra jobb för var och en. Man blir mer som familj än en person som ska genomföra sina arbetsuppgifter hos en kund, säger hon.

Stort engagemang för demenssjukdomar

Redan på första sommarjobbet kom Matilda i kontakt med personer med demenssjukdom. Hon har länge intresserat sig för diagnosen, både hur hjärnan förändras och hur ett gott bemötande kan lindra symptomen.

– Det är så intressant! Vad kan jag göra för att ge en bättre livskvalitet? Hur kan jag anpassa mig efter den äldres behov? Det är så komplext – man blir aldrig fullärd och lär sig hela tiden nya saker som gör att vi kan ge ännu bättre omsorg, säger Matilda.

Två personer som fikar

Gruppchef Matilda Sarikurt dricker gärna kaffe med omsorgstagarna på Villa Botvid. OBS! Bilden tagen före coronapandemin och därför hålls ej två meters avstånd. 

De bästa stunderna

I sitt arbete uppskattar särskilt känslan av att vara behövd – att göra skillnad i de boendes vardag – och att kunna göra ett bra jobb ”hela vägen” – till exempel gå till botten med varför en boende känner sig nedstämd och sedan göra något åt det.

– Men de allra bästa stunderna är nog när vi får bra kontakt och samspel, en enskild omsorgstagare och jag. Till exempel när vi pratar om det förflutna eller diskuterar något vi ser i naturen – då känns det så himla bra och roligt.

Alltid respektfullt bemötande

Matilda har jobbat inom äldreomsorgen i tio år och på Vardagas Villa Botvid (tidigare Sandstugan) sedan 2016. Något hon tycker utmärker boendet är det respektfulla och individanpassade bemötandet.

– I Botkyrka är det mångkulturellt med olika religioner – samtidigt har ju personer alltid olika egenskaper och preferenser. Här på Villa Botvid strävar vi efter att ta hand om en människa precis så som han eller hon är och önskar.

Ge exempel!

– Vi har fredagspubar som många gillar. Men det är inte för alla – då tar vi med dem som till exempel inte dricker alkohol ut på gården för en fika istället. Det är så respektfull, tycker jag. Anhöriga brukar också uppskatta när vi berättar. Det är guld värt.

Matilda Sarikurt
Ålder: 35 år
Bor: Född och uppvuxen i Tumba, Botkyrka. ”Jag kommer nog alltid bo här”
Titel: Gruppchef på Vardagas Villa Botvid i Tumba, Botkyrka
Utbildning: Undersköterska och redovisningsekonom från Stockholms universitet. ”Men att jobba som ekonom var fel för mig. Jag är en väldigt aktiv person, måste vara nära människor och röra på mig.”