Nyheter

Jenny och åsnan Pingo sprider glädje på Broby gård

Åsnan Pingo besöker de boende på Vardagas äldreboende Broby Gård

Mitt under eftermiddagsdrinken i vårsolen klev åsnan Pingo in på Vardagas boende Broby gård utanför Stockholm. Med sig hade han sin ägare Jenny, undersköterska på boendet.

Jenny Embretsen har arbetat som både undersköterska och gruppchef hos Vardaga i 20 år. När hon under sina första år i verksamheten fick se vilken fantastisk påverkan djuren hade på de äldre och sjuka, så blev det självklart för henne att starta ett eget företag vid sidan om – med fokus på just det.

– Att sprida glädje tillsammans med mina djur på olika boenden runt om i Sverige är helt fantastiskt, berättar Jenny. Jag brukar kalla dagar som de här för ”de magiska mötena”, och det är precis vad det är.

”Djur har en fantastisk påverkan på oss människor”

Jenny arbetar som undersköterska på natten och ägnar dagarna åt att fokusera på sina djur, gården och djurbesöken. Hon har både hundar, kaniner och hästar som hon har tränat till att fungera som vård- och omsorgsdjur. I onsdags var det premiär för hennes åsna, Pingo, att komma ut på sitt allra första besök i en verksamhet.

– Det är så fint att se hur alla lyser upp när vi kommer, säger Jenny. Djur har en fantastisk påverkan på oss människor. Först och främst så överöser de ju oss med kärlek, men de får oss också att leva mer i nuet.

– Glädjen de sprider kan också fungera som ångestdämpande för en del människor. Ibland kan ett djurbesök till och med fungera som smärtlindring för en liten stund, då hjärnan kan få fokusera på någonting helt annat.

En stund av samtal och gemenskap

På Broby gård bor både äldre och yngre människor med demenssjukdom. Ryktet om att Pingo fanns på plats ute på gården spred sig snabbt och blev till fin gemenskap mellan både boende och medarbetare.

– Ett djurbesök kan verkligen föra oss människor närmare varandra, intygar Jenny. Samtal, minnen och känslor väcks, och det blir en fin stund som vi kan dela tillsammans.

– Idag var det extra kul, för vi har två farbröder här som har jobbat med hästar i hela sitt liv, berättar Jenny. En hovslagare och en jockey och hästkiropraktor. Och det är så häftigt, för även om de inte riktigt kan berätta vad de har gjort tidigare i sitt liv, så såg jag hur de lyste upp och tog in åsnan på ett så naturligt och professionellt sätt.

Kel, kramar och leenden

”Vilka gosiga och mjuka öron du har, du gudomligt söta”, utbrast en boende när hon fick klappa Pingo. ”Nu känner jag mig både ung och frisk igen, dig vill jag ju inte släppa”, var det en annan som sa medan hon gav Pingo en kram.

Slutligen fick Pingo gå en rundtur inne i lokalerna, för att hälsa på de boende som hade svårt att ta sig ut.

– Det blev många leenden och överraskande ansiktsuttryck när vi klev in igenom dörren, skrattar Jenny. Jag älskar mitt jobb med djuren i vården! Det blir så många magiska möten att jag är alldeles rörd varje gång jag åker hem.

Se fler av Jennys magiska möten på hennes Instagramkonto team_emroos_djur_i_varden.

De som ville fick mata Pingo med morötter och sockerbitar.
Även Pingo tyckte att besöket var spännande, och njöt av klappar och kel.
Jenny och hennes åsna Pingo besöker de boende på Vardagas äldreboende Broby Gård
Pingo gick också in i lokalerna, för att hälsa på de boende som hade svårt att ta sig ut.