Nyheter

Jennifer lockar Villa Tärnös boende till gymmet

gym vikter

Varje onsdag är det full aktivitet i Villa Tärnös eget äldreanpassade gym. Då håller personliga tränaren Jennifer Tengström från Elit Sports Club gruppträningspass med de boende.

Hantlar, ribbstol, löparband, pilatesbollar och gummiband. Det finns många träningsredskap att välja mellan för den som bor på Villa Tärnö och som vill hålla kroppen igång. Dessutom kommer personliga tränaren Jennifer Tengström dit en gång i veckan för att få de boende att sträcka ut leder och aktivera viktiga muskelgrupper.

– Det är väldigt viktigt att fortsätta röra på sig när man blir äldre. Regelbunden aktivitet förhindrar benskörhet, förbättrar balansen, är bra för skelettet och håller nervsystemet igång. Minsta lilla aktivitet skapar sådana vinster för äldre, det blir en helt annan livskvalitet”, säger Jennifer.

När hon inte håller gruppträningspass på Villa Tärnö tränar hon seniorer på gymkedjan Elit Sports Club, vilket innebär att hon har en stor repertoar övningar som passar äldre. Även de som sitter i rullstol.

– På Villa Tärnö kör vi mycket sittande med lättare vikter och gummiband. Det viktiga är inte att ta i och bli svettig utan att man fortsätter göra rörelser som man har användning av i sin vardag. Men många blir lite taggade när de kommer hit och berättar om sporter de gjorde som unga. Många har åkt längdskidor så stakningsmaskinen är en favorit”, säger Jennifer och ler stort.

De minnen träningen väcker öppnar upp för samtal som piggar upp de äldre, berättar Jenny. Det visade sig under ett träningspass att en kvinna dansat mycket salsa på yngre dagar, så det passet avslutades med gemensam salsadans.

Villa Tärnös egen sjukgymnast Lina Lüthi är alltid med på träningspassen för att assistera Jennifer. Det behövs, för gruppträningen är populär. Verksamhetschef Yvonne Pettersson berättar att både hon och de närstående har blivit positivt överraskade av det stora intresset.

– Ibland är det kö in till passet. När jag berättat det för närstående har de fortfarande inte trott på mig, så några av dem har kommit hit bara för att få se det med egna ögon. Vi märker att det påverkar våra boende väldigt positivt. Efter första träningspasset sov till exempel alla som deltog hela natten”, berättar Yvonne.