Nyheter

Iryna från Ukraina fick jobb på Lillängens äldreboende

Iryna i blått och Christine i vitt tröja står framför balkongräcke

Det var den 25 mars som Iryna kom från Ukraina till sin syster i Sverige. Precis fyra månader senare hade hon sin första arbetsdag på äldreboendet Vardaga Lillängen i Nacka. Här hjälper hon till med olika arbetsuppgifter som inte kräver att hon kan språket eller bara finns där för någon som behöver det.

Iryna får hjälp av rysktalande kollegan Ludmila att tolka och berättar att hon efter en tid blev rastlös hemma hos sin syster. Hon ville göra något för att skingra tankarna. Systern tog kontakt med Christine Widén, verksamhetschef på Lillängen och Christine bestämde sig på en gång att försöka gå i mål med anställningen.

– Det kändes ganska självklart. Vardaga och Ambea har ju haft inställningen från start att ställa upp för Ukraina. Och det finns massor med jobb i våra verksamheter som är lämpliga arbetsuppgifter, säger Christine och tillägger att Iryna är duktig på jobbet.   

Hemma i Ukraina har Iryna jobbat som vårdbiträde på en kirurgisk avdelning. Hon har också tagit hand om en nära släkting som var svårt sjuk under flera år. Iryna känner stor tacksamhet till Christine och kollegorna som tar hand om henne och hjälper henne.

– Att få börja jobba på Lillängen har betytt mycket. Jag känner mig tryggare nu och mår mycket bättre. Jag är glad att jag kan hjälpa till, berättar Iryna.

På äldreboendet hjälper hon till med serviceuppgifter som att packa upp varor, olika sysslor i köket som att skala potatis eller moppa golvet och hon hjälper till med tvättstugan. Hon har också lärt känna några av de boende som behöver hjälp med att äta. Eller också sitter hon hos någon av de äldre som behöver det, och klappar en hand.

Pluggar svenska parallellt

I förra veckan började Iryna på SFI (Svenska för invandrare) och går nu och lär sig svenska parallellt med jobbet. Det är lite svårt i början men flera ord känner hon igen från arbetet och tvärtom.

– Det är ju bevisat att om man är vuxen och ska lära sig ett nytt språk så är det bästa sättet att lära sig skolan och samtidigt jobba – det är ett vinnande koncept, säger Christine.

– Jag börjar lära mig vissa ord. Och jag lär mig mycket på jobbet också, lyssnar och frågar. Alla är snälla och personalen hjälper till, säger Iryna.

Iryna i blått och Christine i vitt tröja står framför balkongräcke

Att få börja jobba på Lillängen har betytt mycket för Iryna som bland annat hjälper till med serviceuppgifter.