Nyheter

Invigning av spabad på Sommarlustvägen

En deltagare skålar mot kameran

Glädje, avslappning, minskad oro och bättre sömn är bara några av de effekter som spabadet på Vardagas äldreboende Sommarlustvägen har medfört sedan invigningen i början av året.

– Spat har verkligen bidragit till en fin start på det nya året. De boende uppskattar det så mycket, berättar Karin, arbetsterapeut på Vardagas äldreboende Sommarlustvägen i Kristianstad.

Lugnande effekter och egentid

Spat består av ett ligg- och sittvänligt badkar, ett fotbad, mysig inredning och trevliga produkter. En badkarslyft finns också på plats, för att göra spat tillgängligt för fler.

– En del boende föredrar att bada hellre än att duscha, och givetvis vill vi kunna erbjuda det, säger Karin.

Hittills har spat varit mycket uppskattat. En del har redan infört spat i sin hälsoplan, som en planerad aktivitet eller som egentid med sin kontaktman.

– Det är en härlig och avslappnad känsla i spat! Många blir väldigt frusna av att sitta stilla mycket, så bara att de kan sitta avklädda i det varma rummet bidrar mycket, berättar Karin.

– De brukar få en svamp att tvåla in sig med, och badskum om de vill. Sedan hjälper vi till med hårtvätt och huvudmassage. Vissa gillar att bli ompysslade, medan andra vill klara sig mer själva, så det anpassar vi oss givetvis efter.

Effekterna av spat är många.

– Spabadet har bidragit till en väldigt lugnande effekt hos många, både i stunden och i flera timmar efteråt. Vi har sett minskad oro, bättre sömn och reducering av smärtor.

En känsla av lyx och ompysslande

Spat är inte bara avkopplande, utan har också uppskattats som en meningsfull och glädjande aktivitet i vardagen.

– När de boende ska bada i spabadet, får de alltid ett glas bubbel och tilltugg om de vill, för en känsla av lyx. Hand och fotmassage är också populärt, och en del vill få naglarna målade, berättar Karin.

I sparummet finns det också en frisörplats för frisören som kommer på besök och klipper de boende vid behov. Även en plats för fotvårdaren, som har sin egen specialstol, anpassad för fotvård.

– De boende uppskattar spabadet så mycket! De kan prata om det i flera dagar, trots att de flesta här har demenssjukdom, vilket är helt fantastiskt, avslutar Karin.

Läs mer om Sommarlustvägen