Nyheter

Initiativ för Ukraina av aktivitetsansvarig i Vardaga

Utrustning från Vardagas äldreboenden lastas i en av Blågula bilens lastbilar.

Utrustning från svensk äldreomsorg har anlänt till Lviv i Ukraina. Genom insamling från flera verksamheter och från Vardaga har Krzysztof ”Kryddan” Janusz-Bednarski, aktivitetsansvarig på Gröna Gården i Linköping, tagit initiativ till att stötta Ukrainska befolkningen.

Vem tänker på de äldre i de utsatta områdena i Ukraina? Den frågan ställde sig Krzysztof ”Kryddan” Janusz-Bednarski, aktivitetsansvarig på Vardaga Gröna Gården i Linköping. Efter sommaren 2022 tog han initiativ till att samordna en insamling från Vardaga med utrustning till äldreomsorg.

– Vi på Vardaga jobbar ju med äldre så då kanske vi kunde hjälpa till på något sätt, säger ”Kryddan”. Jag kontaktade Mark Jensen som är koncernchef och han hade tidigare ordnat en insamling till UNICEF dit företaget också skänkte en ansenlig summa.

Nina Forsanker, kompetens- och mångfaldsstrateg, utsågs till koordinator och kontaktperson. Hon kontaktade många av Vardagas verksamheter och organisationer associerade till Vardaga och fick mycket positiv respons.

– Det skänktes både nytt och begagnat material, som 35 rullatorer, gåbord, lyftselar, hygienstolar, munskydd, skyddskläder, madrasser och mycket mer, berättar ”Kryddan”. Det är jättemånga som hjälpt till i företaget. Jag hade aldrig klarat det själv.

”Kryddan” fick hjälp av två ukrainska familjer med att skapa kontakter i Ukraina.

– Det var två familjer som bodde hos min mamma i Polen. Deras män var kvar i Ukraina för att försvara landet. Familjerna hjälpte mig att få kontakt med sjukhus och myndigheter i Lviv.

All utrustning har anlänt till Lviv och har tagits emot sjukhuset.

Oleksander Soluk är jurist och jobbar med St Luke’s hospital i Lviv.

– Tack för all hjälp till ukrainska befolkningen, skriver Oleksander i ett mejl. Den medicinska utrustningen kommer vi att använda i vår rehabiliteringsavdelning och vår avdelning för patienter som fått stroke. Vi har oerhört många patienter som behöver rehabilitering.

Många ukrainare flyr från de östra, krigsdrabbade delarna av landet.

– Vi tar emot många inrikes flyktingar som evakueras för att komma längre från kriget och flygsirenerna. De har ofta flytt utan sina tillgångar som är kvar i krigsdrabbade områdena.