Nyheter

Ilpo 78 år har flyttat in till drömboendet vid Säveån

Ilpo får en påse med inflyttningspresent från en person iförd genomskinligt visir

Sedan februari får du själv välja var du vill bo och få äldreomsorg i Göteborg. Lagom till att trygghetsreformen trädde i kraft stod Vardagas nya äldreboende Villa Kviberg klart och 78-åriga Ilpo kunde flytta in.

Äldreboendet Vardaga Villa Kviberg är beläget i stadsdelen med samma namn, naturnära och med utsikt mot vackra Säveån. Nära de gröna områdena finns andra samlingsplatser som bland annat museum, med goda kommunikationer in till centrala Göteborg. Boende och närstående kan ta sig in till stan på endast tio minuter.

Uppväxt i närområdet

Ilpo 78 år blev den första hyresgästen i Vardaga Villa Kviberg. Ilpo som har en demenssjukdom kommer ursprungligen från Karelen i Finland och flyttade tidigt 60-tal till Göteborg tillsammans med sin mor. Några år senare kom resten av familjen och flera av dem bor fortfarande i Kviberg med omnejd. Det berättar systerdotter Sari.

– Jag hade länge letat boende och såg om Vardaga Villa Kviberg på TV. Efter att jag kollat upp det sa jag till min bror att dit vi måste få Ilpo. Det är nära Gamlestaden där Ilpo bodde tidigare och nära hans syster, min mor. Att ha de båda nära varandra kände jag var viktigt då de båda pratar finska, säger hon.

Under samtalet sitter Ilpo i sin lägenhet på Vardaga Villa Kviberg och blickar ut mot Säveån, vilken han har en alldeles särskild anknytning till. Sari berättar att de nyligen tittade på svartvita bilder som Ilpos mamma tagit utav Säveån. Här hade familjen sin båt och en liten stuga eller båthus, precis utanför nya Vardaga Villa Kviberg. I vuxen ålder skaffade Ilpo själv en båt som låg till i ån.

Ilpo har en spännande bakgrund. Som vuxen startade han en lackeringsfirma och använde inga maskiner, allt gjordes för hand. Det blev bättre så, säger systerdotter Sari. Hon berättar vidare att Ilpos kusin som många år bodde i San Francisco ringde Ilpo, som under tre månader fick hjälpa till att göra om en bil åt popartisten Prince. En riktig legend, säger Sari om sin morbror. Vid flera tillfällen fick Ilpo också i uppdrag att lackera visningsbilar åt några av Sveriges största bilmärken.

Mat, gemenskap och aktiviteter på Vardaga Villa Kviberg

Vardaga Villa Kviberg är ett fyravåningshus, där varje våning har sitt eget kök och trivsamma utrymmen för gemenskap och måltider. Till frukost föredrar Ilpo svart kaffe och en macka. Framåt 11-tiden är det dags för fika och aktiviteter, vilka anpassas efter de boendes behov.

– Vi har alltid en gemensam aktivitet och det kan vara alltifrån bowling till att fika utomhus eller promenera. Som medarbetare har jag också tid att sitta enskilt med den boende och exempelvis spela bräd- och sällskapsspel, som Fia med knuff. Ilpo föredrar att sitta ute och ta promenader, men även att umgås med den vårdhund som brukar hälsa på hos oss. Ilpo gillar verkligen hundar, berättar medarbetaren Josefine.

Mat är en särskilt viktig del av vardagen på äldreboendet. På helger och högtider är det trerättersmiddag, som för den som vill serveras tillsammans med vin och öl. Personalen är viktig för att erbjuda en trygg miljö, därför får alla hyresgäster en fast kontaktman och medarbetare finns alltid på plats dygnet runt. Bland personalen finns utbildade undersköterskor, sjuksköterskor och rehabiliterare som alla regelbundet genomgår Vardagas interna utbildningar.

Promenad eller stillsam stund med många intryck

När samtalet lider mot sitt slut vill Ilpo handla, det gjorde han alltid när han var hemma. Det är en av många aktiviteter omsorgsgivaren på Vardaga Villa Kviberg har tid för.

– Vi går ut på promenader med boende flera gånger i veckan och försöker alltid motivera extra när det är sol ute. För den som hellre är inne finns en stor balkong med vindskydd och utsikt mot Säveån, naturområde, en balanspark och mera. Det finns många möjligheter till att fånga olika intryck, säger Josefine.

Ilpo sitter vid bord med rullatorn framför sig blå-röd-vit jacka blå toppluva och får en påse med inflyttningspresent
Ilpo uppvaktas av medarbetarna på Villa Kviberg när han blir fösta hyresgästen som flyttar in på de nya boendet.