Nyheter

Här ska äldre bo och trivas!

fasaden på ett av Vardagas äldreboenden

I december i fjol öppnade ett helt nytt äldreboende intill resecentrum i Enköping. På Villa Idun skapas en vardag där de boende kan njuta av riktigt god mat och omsorg. Och dessutom klappvänliga hundar och härligt kaffe i solen. 

– Här ska äldre bo och trivas! Villa Idun är nybyggt och från första penseldraget anpassat för äldres behov och baserat på forskning. Till exempel är färgerna valda för att underlätta orienteringen för personer med demenssjukdom och åldrande ögon, säger Niqlas Lundqvist som är verksamhetschef på Villa Idun.

Hög kompetens

Personalen på Villa Idun är noga utvald, bland annat för att säkerställa hög kompetens inom demensområdet. Flera av medarbetarna har deltagit i demensutbildningar och arbetat länge med denna omsorgsgrupp.

– Vi har en riktigt bra, mixad medarbetargrupp i alla åldrar, från 21–60 år, både kvinnor och män, och med olika bakgrunder. Gemensamt är att vi alla brinner för att ge våra boende den bästa omsorgen utifrån deras egna behov och önskemål, säger Niqlas Lundqvist (bilden).

– Det handlar om att ge ett gott bemötande – att se varje person här och nu och vad just hon eller han behöver.

Fyrbenta medarbetare  

Dessutom finns två fyrbenta medarbetare på Villa Idun. Det är terapihunden Jackie och besökshunden Winston, vars matte Carina Hargsten är hundförare och medarbetare på boendet.

– Våra hundar sprider lugn och glädje. Jackie, som är terapihund, genomför skräddarsydda behandlingsprogram för enskilda boende för att lindra symptom på demens. Vår besökshund Winston är också mycket populär och deltar i mer allmänna aktiviteter. Han gillar att bli klappad, leka och gå på promenad.

Lätt att besöka boendet

Villa Idun ligger på bara några minuters gångavstånd från resecentrum i Enköping i det nya området Älvdansen. De boendes familj och vänner är alltid varmt välkomna att hälsa på.

För att på ett enkelt sätt komma iväg på utflykter – boendet ligger både när stadsmiljö och natur – har man en egen elcykel med plats för två personer att sitta bekvämt i en soffa framtill på cykeln.

– På bara några tramptag kan man komma iväg och få nya intryck. Även besökare kan lära sig att använda cykeln och ta en tur med sina närstående, säger Niqlas Lundqvist.

Stolt över den goda maten

På Villa Idun lagar medarbetarna maten på avdelningarna. Menyerna är komponerade av Vardagas egen köksmästare för att passa äldres behov av extra näringstät mat. Ofta blir det husmanskost och de boende är hjärtligt välkomna att hjälpa till med matlagning och bakning.

– Vi är fantastiskt stolta över vår goda mat. Vi har ett kök per nio boende, så vi kan verkligen anpassa maten så att det passar alla.

Härlig utemiljö

På Villa Idun finns en fin, lättillgänglig trädgård med damm, pergola, växthus och planteringar som Niqlas Lundqvist hoppas att de boende snart få möjlighet att nyttja riktig mycket.

– Nu ser vi fram emot våren och sommaren! Det finns mycket trädgårdsarbete att ta tag i för den som vill – och den som hellre njuter av en kopp kaffe i vårsolen har också kommit rätt.