Nyheter

Flera undersökningar visar på nöjda medarbetare i Vardaga

Gruppbild på medarbetare på Villa Solhem
Gruppbild på medarbetare på Villa Solhem

Anita Gahimbare, Karin Johansson, Maria Diallo, Linnéa Hammar, Veronica Michael Teclemariam.

Vardaga är en av Sveriges bästa arbetsgivare och bäst i omsorgsbranschen. Det visar en undersökning från företaget Universum. Vardagas interna mätningar i Teambarometern visar också att många medarbetare vill rekommendera Vardaga som arbetsgivare.

Två gånger per år mäts rekommendationsindexet eNPS i Teambarometern genom att ställa frågan: Hur troligt är det att du skulle rekommendera oss som arbetsgivare till en vän eller bekant? Mätningen visar att antalet medarbetare som vill rekommendera Vardaga som arbetsgivare ökar för varje år.

En av de verksamheter som fått riktigt bra resultat i mätningen är Vardaga Villa Solhem i Spånga utanför Stockholm. Vi ställde några frågor till verksamhetschefen Karin Johansson kring resultatet:

Hur gör ni för att få ett så bra resultat i mätningen?

– Det handlar mycket om att vi gett medarbetarna rätt förutsättningar att förstå mätningen. Vi har pratat om hur skalan ser ut och vad det är för fråga man svarar på. Nu senast när vi fick så fint resultat som 70 i eNPS hann vi prata om mätningen vid två arbetsplatsträffar innan den skickades ut. 

Hur kommer det sig att så många vill rekommendera Vardaga som arbetsgivare på Villa Solhem? 

– Vi har en hög trivsel på boendet, det är verkligen en härlig, glad och positiv stämning här. Vi har olika professioner och ansvarsområden men kommer alltid samman och jobbar som team. Alla är lika viktiga, det finns inga hierarkier mellan oss, alla behöver ta ansvar för att vi ska kunna leverera på vårt uppdrag att ge god vård till de äldre.

– När vi rekryterar är vi tydliga med att det är högt i tak här och är det något som inte fungerar så säger man till direkt. Vi som jobbar här har den mentaliteten gemensamt, det ger en god arbetsmiljö.

Om eNPS (Employee Net Promoter Score)

  • eNPS-mätningen ger ett mått på hur lojala och engagerade medarbetare är.

  • 2023 blev Ambea-koncernens (där Vardaga ingår) eNPS +21. Målet var >+19. Allt över 20 räknas som riktigt bra. Villa Solhem hade alltså 70.

  • Mätningen genomförs flera gånger per år.

Om Sveriges bästa arbetsgivare

  • En undersökning som företaget Universum genomför varje år till ett stort antal svenska företag.

  • Undersökningen mäter hur nöjda medarbetarna är med sin arbetsgivare, utifrån lojalitet, möjlighet att avancera och hur benägen man är att rekommendera arbetsgivaren i sina sociala nätverk.

  • Vid den senaste mätningen 2023 fanns Ambea på plats 30 på listan över Sveriges bästa arbetsgivare, kategorin Stora arbetsgivare.

  • Ambea klättrade elva placeringar sedan förra året och är bäst i omsorgsbranschen.

Här kan du läsa mer om Villa Solhem