Nyheter

Djurgårdens IF köper guldkantad tavla av Vardaga Villa Basilika

Moa Engström, aktivitetsansvarig på Vardaga Villa Basilika och de boende Gun-Lis Järstrand (sittande), Lasse Johansson och Anita Johansson tittar stolt på det konstverk de skapat tillsammans med andra äldre på Villa Basilika.

Moa Engström, aktivitetsansvarig på Vardaga Villa Basilika och de boende Gun-Lis Järstrand (sittande), Lasse Johansson och Anita Johansson tittar stolt på det konstverk de skapat tillsammans med andra äldre på Villa Basilika.

Genom måleri väcks minnen till liv på demensboendet Vardaga Villa Basilika i Tyresö. Under hösten har de boende tillsammans skapat en stor tavla – som nu sålts till Djurgårdens IF och inom kort hänger på hedersplats i klubbens kansli.  

– Vi kallar metoden “Tell me a story”. På vår tavla finns inget rätt eller fel, upp eller ner. Konstnärer är de äldre här på boendet som alla har en demensform, säger Moa Engström, initiativtagare och aktivitetsansvarig på Villa Basilika.

– Metoden lockar fram de äldres kreativitet och minnen och ger ett lugn. Vi har haft många fina stunder medan vi arbetat med tavlan.

Utmana fördomar

Under en festlig ceremoni på fredagen såldes konstverket till Djurgårdens IF. Tavlan går nämligen i klubbens färger – blått, rött och gult – med bakgrund i guld. Att just dessa färger använts beror på att de är kontrastrika och därmed är lättare för åldrande ögon att urskilja.

Samtidigt har Djurgården och Vardaga Villa Basilika sedan tidigare ett samarbete, då de äldre på boendet blivit bjudna på match.

– Det är kul att utmana fördomar. Många tänker att ett Djurgårds-fan är en ung kille som går på matcher, men det finns så många olika Djurgårdare. Det ser vi tydligt här på boendet, säger Filip Lundberg Verendel, hållbarhetsansvarig i Djurgården Fotboll och Djurgården Hockey.

Pengar till Alzheimerfonden

Summan Djurgården betalar för konstverket går oavkortat till stiftelsen Alzheimerfonden. Johan Garpenlöv (bilden till höger), ambassadör för Alzheimerfonden och förbundskapten för Tre kronor, samt tidigare både spelar och tränare i Djurgården, tackade för initiativet.

– Främst är jag glad för den här fina aktiviteten som de äldre kunnat ägna sig åt på Vardaga Villa Basilika. Jag är också glad över att Djurgården lägger pengar på tavlan och därigenom stödjer Alzheimerfondens arbete, sa han under ceremonin.

Hänga på hedersplats  

Inom kort kommer tavlan att hänga i det stora konferensrummet på Djurgårdens nya kansli dit klubben flyttar i mars, berättade Filip från Djurgården.

– Häftigt, jag kommer och tittar, ropade Anita Johansson, inbiten Djurgårdare och boende på Vardaga Villa Basilika.

– Heja Djurgården! utbrast Gun-Lis Järstrand (bilden ovan), boende på Villa Basilika, stort Djurgårds-fan och dagen till ära iförd klubbens matchtröja.