Nyheter

Boendes rörelseutmaning på Kvarnbacken skickar ut chefen på Vätternrundan

De boende på Vardagas äldreboende Kvarnbacken i Linköping antog en rörelseutmaning som nu gör att verksamhetschef Simon Zeitelberg ska cykla Vätternrundan kommande helg. Hur hänger det ihop?

˗ Jo, vi har märkt att våra boende är tävlingsinriktade och gillar utmaningar. Så för att sporra dem att motionera slog jag vad med dem att jag skulle cykla längre än de gjorde på en månad, berättar Simon.

Sagt och gjort, Simon bad Kvarnbackens aktivitetspedagog Ronja Nilsson utforma en rörelseutmaning för de boende, där de kunde mäta sina krafter med honom.

˗ Vi valde att använda vår Manuped, en sittcykel med trampor för både händer och fötter. Den använde de boende och vi registrerade hur långt de cyklat. Simon lovade cykla dubbelt så långt som de boende hann under maj månad, berättar Ronja.

˗ Vi satte upp affischer på boendet och hängde ett häfte på Manupeden, där de boende kunde fylla i hur långt de cyklat.  De tyckte det var en kul utmaning och det var många som ville vara med. En del trampade på så länge som 30-40 minuter, några ville se på YouTube-videor från vackra landskap medan de cyklade, andra ville ha musik, säger Ronja.

Resultatet av de boendes enträgna cyklande blev att Simon nu ska klara av åtminstone 17,4 mil av Vätternrundans totalt 31,5 mil.

˗ Våra boende har häcklat mig för det här och kommit med många kommentarer, som om jag köpt någon cykel än och om jag börjat träna, säger Simon och skrattar.

˗ Nu har jag köpt en cykel och min semester börjar samma vecka som Vätternrundan, så nu ska jag träna. Det har jag faktiskt inte gjort förut, så vi får se hur långt jag kommer och om jag lyckas vinna över de boende!

Även personalen på Kvarnbacken tycker förstås det är kul med en utmaning för chefen. De har stöttat de boende i deras nyvunna motionsiver och hjälpt till på alla sätt.

˗ Rörelseutmaningen har gjort att flera boende fått upp ögonen för att motionera på Manupeden och på så sätt må lite bättre. Även efter att utmaningen var avslutad, har de fortsatt cykla, säger Ronja.

De boende och medarbetarna på Kvarnbacken ser nu med spänning fram emot att följa Simon Zeitelbergs cykelresa runt Vättern.

˗ Det ska bli spännande att se hur långt han kommer, vi på Kvarnbacken kommer att heja på honom i helgen, säger Ronja Nilsson.

Men hur gick det då för Simon? Han fick en obekväm starttid i Motala kl 22.10 och fick cykla på natten. Nästan sex timmar senare bröt han loppet efter 12 mil. Ronja fick ett SMS: “Stort grattis till Kvarnbackens äldre som vann Tour de Kvarnbacken. Jag kom till Jönköping och åker inte en meter till.”

Så den här gången var det de tävlingsinriktade boende som tog hem utmaningen. Någon form av firande är säkert att vänta, och fler utmaningar framöver!